Nieuweling Joppe Joije leeft zich uit in het veldrijden

Joppe Joije werd onder meer 18de in Heusden-Zolder. (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De 14-jarige Joppe Joije is bezig aan zijn eerste seizoen bij de nieuwelingen in het veld. De Koolskampenaar, die lid is van Tomabel-Inofec CT, amuseert zich enorm en hoopt dit seizoen eens op het podium te kunnen staan.

De 14-jarige Joppe Joije is bezig aan zijn tweede seizoen als wielrenner. “Als voorbereiding op de veldritwinter heb afgelopen zomer enkele wegwedstrijden meegepikt bij de 14-jarige aspiranten”, steekt Joije van wal. “Daarnaast heb ik uiteraard ook enkele gerichte trainingen in het veld gedaan. Ik vind crossen alvast heel wat leuker dan op de weg rijden. Toen ik het vroeger op televisie zag, was ik meteen verkocht. Na enkele ritjes met mijn papa Davy had ik de microbe helemaal te pakken en ben ik twee jaar geleden ermee begonnen. En ik amuseer me nog iedere week. Ook mijn broer Jarre heeft ondertussen de smaak te pakken.”

Grote stap

Deze winter moest de Koolskampenaar de overstap naar de nieuwelingen zetten. “Het is een grote stap, maar het gaat redelijk goed. Ik heb ondertussen een viertal wedstrijden bij de LRC (Landelijke Renners en Crossers, red.) gereden en de rest bij de Wielerbond. Het is telkens kijken wat het best in de agenda past. Mijn beste resultaat? Mijn 18de plaats in de cross in Heusden-Zolder. Het parcours sprak dan ook in mijn voordeel. Ik ben beter in crossen waarin de behendigheid een grote rol speelt. Op die snellere omlopen kom ik voorlopig nog een stuk minder tot mijn recht. Maar de allermooiste veldrit dit seizoen was zonder twijfel de Koppenbergcross in Oudenaarde. Ik finishte er als 35ste, maar het was vooral een heel mooi en leuke wedstrijd om te betwisten”, aldus de renner van Tomabel-Inofec Cycling Team, die vooral opkijkt naar de Nederlandse wereldkampioen en alleenheerser Mathieu van der Poel.

Ik zou heel graag eens op het podium kunnen staan. Daar zal ik week in week uit mijn best blijven voor doen

Op de rest van zijn programma heeft Joppe nog niet meteen zicht, maar de jonge crosser heeft wel een duidelijk doel voor ogen. “Ik zou heel graag eens op het podium kunnen staan. Daar zal ik week in week uit mijn best blijven voor doen. Of ik bepaalde crossen heb waar ik naar uitkijk? Eigenlijk niet. Het zijn overal mooie wedstrijden waar ik het beste van mezelf wil geven”, besluit Joppe, die BSO hout en elektriciteit volgt aan het VTI in Waregem. (lacht) “Mijn wielerhobby durft soms wel eens de voorkeur te genieten op mijn studie. Maar het gaat voorlopig prima om beide te combineren.” (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.