Nieuweling Gerben Dewinter is bezig aan uitstekend jaar

Gerben Dewinter. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Gerben Dewinter kroonde zich begin dit jaar ietwat verrassend tot eindwinnaar van de Vlaamse Cyclocross Cup bij de eerstejaarsnieuwelingen en ook deze winter is hij terug uitstekend op dreef. In zowat elke veldrit finisht hij in de top 15. Dat is beter dan hij vooraf verwachtte, dus kan de Voormezelenaar nu al met een positief gevoel terugblikken.

Het gaat goed voor de 15-jarige Gerben Dewinter in 2018. Na een knappe winter haalde hij begin dit jaar de eindzege in de Vlaamse Cyclocross Cup binnen, vervolgens kende hij een meer dan degelijk wegseizoen en ook zijn prestaties in het veld zijn opnieuw van een hoog niveau.

“Eind augustus zette ik met een positief gevoel een punt achter mijn wegseizoen”, opent Gerben. “Mijn doel was om vlot mijn koersen te kunnen uitrijden, maar die heb ik ruimschoots kunnen overtreffen, met een derde plaats in Sint-Juliaan als beste resultaat.”

Sterk weekend

Dus kon hij van een welverdiende rustperiode genieten alvorens in Meulebeke terug het veld in te duiken. Met een negende plaats zette hij meteen de toon voor het vervolg van zijn crosswinter bij de tweedejaarsnieuwelingen, waarin de toptienplaatsen zich bleven opstapelen.

“Ik ben dan ook heel tevreden met hoe het loopt momenteel”, knikt de crosser uit Voormezele. “Vooral op het weekend van 10 en 11 november blik ik met trots terug. Op zaterdag reed ik naar een derde plaats in Brakel-Elst en dat op een zware omloop met veel bergop. Toen ik thuiskwam, kon ik bijna niet meer op mijn benen staan, zo diep was ik gegaan. Het was dan ook verrassend dat ik een dag later, in Asper-Gavere, opnieuw sterk voor de dag kon komen. Op het parcours van de profrenners ploeterde ik naar een 16de plaats. Dan heb je het zeker niet slecht gedaan.”

“Ik zou graag nog eens ergens op het podium eindigen, maar mijn jaar is nu eigenlijk al geslaagd”

Afgelopen weekend bevestigde Gerben opnieuw zijn goede vorm. In het zand van Lille finishte hij na een hele achtervolging nog op de elfde plaats. “Door een hapering vlak na de start was mijn ketting afgelopen. Pas als 29ste kon ik terug vertrekken en aan mijn inhaaljacht beginnen. Volgens mijn vader vloog ik door het zand… Dan is het natuurlijk jammer van die pech, anders zat top tien er zeker in. Misschien zelfs top vijf. Gelukkig krijg ik dit weekend een nieuwe kans. Ik zou graag nog eens ergens op het podium eindigen, maar eigenlijk is mijn jaar nu al geslaagd.”

Opnieuw op de weg

De renner van Wielerteam Ieper krijgt nog een paar mogelijkheden om de kers op de taart te zetten van een mooi 2018. Het BK wordt hoogstwaarschijnlijk zijn laatste veldrit van het seizoen, waarna het alweer toewerken is naar een goed gevuld voorjaar op de weg. “Dat is inderdaad vroeg om het crossseizoen te beëindigen”, knikt Gerben Dewinter. “Maar ook op de weg hoop ik me te kunnen tonen. Dit jaar heb ik, dankzij ploegleiders Floris Thoré en Freddy Deberdt, grote stappen gezet en daar wil ik straks op verder bouwen. Uit elke wedstrijd wil ik het maximum halen, maar dan moeten er wel keuzes gemaakt worden in mijn programma. In april rijd ik normaal mijn eerste koers en dan wil ik meteen de goede vorm te pakken hebben”, besluit de leerling economie aan het College van Ieper. (BVS)