Nieuweling Dries Duyck is bezig aan zijn eerste winter bij de wielerbond

Stijn Moerman

Een van de nieuwe gezichten in het veldrijden bij Cycling Vlaanderen is de 15-jarige Dries Duyck. De Oekenaar reed de voorbije twee seizoenen bij de LRC en zette deze winter met succes de overstap naar de nieuwelingen, waar hij al verschillende topvijfplaatsen behaalde.

“Aanvankelijk speelde ik voetbal bij KSV Rumbeke, maar daar ben ik na een tijdje mee gestopt”, steekt Dries Duyck (15) van wal. “Ik ben dan voor mijn plezier beginnen mountainbiken. Zo kreeg ik de smaak te pakken en vroeg ik aan mijn ouders om te mogen crossen. Drie jaar terug ben ik dan begonnen bij de LRC (Landelijke Renners en Crossers, red.), waar ik uiteindelijk de voorbije twee seizoenen actief ben geweest. In het eerste jaar was het nog wat zoeken en reed ik meestal achterin, maar vorig seizoen ging het al een heel stuk beter. Daarom besloot ik deze winter de overstap naar de Wielerbond te maken. Andere renners zeiden dat de stap groot was, waardoor ik dacht dat ik weer achterin zou koersen, maar het gaat beter dan verwacht. Er wordt – zeker door de eersten – sneller gereden, maar het verschil met de LRC valt mee.”

Goede start

De Oekenaar van Tomabel-Inofec behaalde ondertussen al enkele mooie resultaten, waaronder een vierde plaats in Roeselare en een vijfde stek in Moerkerke. Afgelopen weekend legde hij nog beslag op de zevende stek in Brakel-Elst. “Die cross is redelijk goed verlopen. Ik werd er tiende in totaal en zevende tweedejaars. Ik was nochtans goed gestart en dook als derde het veld in, maar ik ben daarna een tweetal keer ten val gekomen, waardoor ik wat teruggeslagen werd. Spijtig, maar het was een leuke wedstrijd. Het parcours lag er door de regen glibberig bij en het ging veel op en neer. Zo’n technische omlopen die er zwaar bijliggen, doe ik het liefst.”

“Ik zal mijn best doen om mijn derde plaats in de Vlaamse Cyclocross Cup vast te houden”

De nieuweling hoopt die goede lijn door te kunnen trekken in de rest van het seizoen. “Ik hoop op mijn huidig elan verder te kunnen gaan. Momenteel sta ik op de derde plaats in het klassement van de Vlaamse Cyclocross Cup. Hopelijk kan ik die stek behouden, maar Sander Eeckhout – de vierde in de stand – komt steeds dichterbij. Ik zal alvast mijn uiterste best doen om hem af te houden. De manches van de VCC staan dan ook met stip in mijn agenda, net als de Noordzeecross in Middelkerke. Dat is een grote wedstrijd met een zwaar parcours. De voorbije jaren heb ik die omloop al enkele keren verkend en het is wel mijn ding. Ik kijk er dus naar uit om er te crossen.”

In de zomer is Dries ook actief op de weg, maar alleen als voorbereiding op het veldrijden. “Op de weg heb ik geen ambitie. Die koersen tellen alleen als training met het oog op de winter om wat snelheid en kracht bij te kweken”, besluit Dries, die bouw volgt aan het VTI in Roeselare. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.