Nieuweling Andreas Deceuninck toont zich op de piste

Andreas Deceuninck. (Eenfoto.be) © www.eenfoto.be
Redactie KW

De 15-jarige Andreas Deceuninck heeft de overstap naar de nieuwelingen heel goed verteerd. Dat toonde de Moorselenaar onder meer op het PK in De Panne. Naar jaarlijkse gewoonte zal hij zich deze winter geregeld tonen op de wielerpiste in Gent, waar hij vorig weekend deelnam aan het Vlaams kampioenschap.

Deze zomer deed Andreas Deceuninck (15) het allesbehalve slecht op de weg en kende hij zelfs een paar uitschieters. “In het begin van het seizoen was het iets minder, maar dat was wellicht gewoon wat wennen aan de nieuwelingencategorie. Vooral in de koersen met enkel eerstejaars kon ik hier en daar een ereplaats meepikken”, aldus de Moorselenaar.

“Ik denk dat een plaats bij de eerste acht wel mogelijk moet zijn op het BK op de piste over twee kilometer”

Zo werd hij negende op het West-Vlaams kampioenschap in De Panne, achtste op het PK tijdrijden in Ruddervoorde en reed hij met Meubelen Gaverzicht-Glascentra naar de tweede stek op het Belgisch kampioenschap ploegentijdrijden in Borlo. Daarnaast werkte hij ook een goede Himmelfart Tour in Denemarken af, al werd hij daar in de finalerit uitgeschakeld door een valpartij met de nodige materiaalpech erbij. “Op dat moment zat ik nochtans in de ontsnapping die tot op het einde heeft standgehouden en eerder had ik ook al een goede indruk gegeven op de beklimmingen. Een podiumplaats zat er eigenlijk wel in, maar een duw van een andere renner deed me tegen het asfalt gaan. Jammer, maar ik onthoud gewoon dat ik zelf goed bezig was. De week erna ben ik geopereerd aan mijn tanden en dat heeft me toch wat parten gespeeld, zeker in de thuiskoers in Moorsele.”

Mindere dag op VK

Traditiegetrouw zal de Moorselenaar zich deze winter voorbereiden met enkele pistemeetings. Begin november behaalde hij een mooie zesde plaats in het omnium, vorig weekend reed hij zich naar een 15de plaats op het Vlaams kampioenschap, al had hij daar een mindere dag. “De scratch, temporonden en afvalling waren eigenlijk niet zo goed. Daardoor was ik wat geprikkeld om er in de puntenkoers toch nog iets moois van te maken en dat is me ook gelukt. Ik heb een paar punten kunnen sprokkelen door veel aan te vallen, waardoor ik als zevende eindigde in de puntenkoers en 15de in het omnium.”

Deze winter wil Andreas vooral op de BK’s goed zijn, in het bijzonder van de 2 kilometer heeft hij een doel gemaakt. “Ik denk dat een plaats bij de eerste acht wel mogelijk moet zijn”, aldus de leerling techniek en design aan het PTI Kortrijk. Als tweedejaarsnieuweling wil Andreas de lat iets hoger leggen en mikt hij vooral op de lastigere kermiskoersen. Van de Himmelfart Tour in Denemarken wil hij opnieuw een doel maken en op het PK tijdrijden rekent hij op een topvijfplaats. (RRK)