Niels Derveaux uit Otegem heeft geen spijt van zijn afscheid van de cross

Redactie KW

Maandag kregen de veldrijders in Otegem een herkansing voor de nationale kampioenschappen. Wie er niet bij was, was Niels Derveaux. De 22-jarige Otegemnaar maakte van 2018-2019 zijn beste seizoen ooit en kroonde zich tot eindwinnaar van de DVV Trofee bij de beloften, maar jammer genoeg bleek dat niet voldoende voor een profcontract…

Het crossseizoen nadert stilaan zijn apotheose, maar Niels Derveaux hebben we nog nergens kunnen spotten in het veld. De Otegemnaar reed in 2018-2019 als laatstejaarsbelofte een uitstekend seizoen en had wat ons betreft zeker een plaatsje tussen de profs verdiend. Pas een drietal jaar geleden maakte hij immers de overstap van het mountainbiken naar het veldrijden en meteen liet hij een sterke indruk na. Hij werd elk seizoen beter, sleepte verscheidene wereldbekerselecties in de wacht, mocht mee naar het WK en behaalde de eindzege in de DVV Trofee voor beloften.

“Ik kijk zeker met veel trots en met een positief gevoel terug op mijn crosscarrière”, knikt Niels Derveaux. “Hij was kort, maar krachtig. Natuurlijk zijn er zaken waarvan ik denk: dit of dat had beter gekund of had ik anders moeten aanpakken. Maar ik denk dat dat bij iedereen wel zo zal zijn. Misschien had ik er een jaar vroeger aan moeten beginnen, maar ook dat is praat achteraf. Het is mooi geweest, met mijn eindzege in de DVV Trofee als absoluut hoogtepunt, maar ik voelde dat het tijd was om er een punt achter te zetten.”

Geen profcontract

Natuurlijk vond Derveaux het jammer dat hij het (net) niet tot de profs kon schoppen. De beloftevolle renner heeft zich zelfs nog een hele zomer voorbereid op het crossseizoen. Maar toen hij begin augustus nog altijd geen concreet voorstel op zak had, wist hij dat het tijd was voor een nieuwe wending aan zijn leven.

“Ik wil nog altijd goed presteren, maar het is anders op de mountainbike”

“Dan wordt het tijd om een job te zoeken hé. Met mijn ouders heb ik er goed over kunnen praten en samen zijn we tot het besluit gekomen dat dat de beste oplossing was. Ik had geen zin om nog een paar jaar te blijven sukkelen en voor alles zelf te kijken. Met een profcontract is dat nog te doen, maar zonder… Ik begon ook te beseffen dat er meer is het leven. Vroeger was het altijd koers, koers, koers. En dat was er een beetje uit. Pas op! Ik fiets nog altijd graag en ben eigenlijk blijven trainen. Ik zie mezelf ook niet snel volledig stoppen. In de laatste week van augustus ben ik gestart als meubelplaatser bij Gaverzicht, mijn eerste job, en meteen ging ik op zoek naar een mountainbikeploeg. Ik wou heel graag competitie blijven rijden. En al snel kwam ik uit bij mijn eerste team: MTB Vanomobil CT. Terug naar mijn eerste liefde dus: het mountainbiken.”

Geen spijt

Spijt van zijn beslissing heeft Derveaux in elk geval niet. Profcrosser is hij niet geworden, maar Niels is meer dan tevreden met het leven dat hij nu heeft. En het is niet zo dat hij geen ambities meer heeft, want de Otegemnaar is zich volop aan het klaarstomen voor de start van het mountainbikeseizoen.

“Ik heb het geprobeerd en het is niet gelukt. Daar heb ik ondertussen vrede mee. Ik volg het veldrijden nog wel, maar niet zo intensief. Ik denk dat ik maximum vijf crossen gezien heb de afgelopen maanden. Ik doe liever iets leuks met mijn vriendin of vrienden. Of ik zit zelf op de fiets. In maart begint het mountainbikeseizoen en dat is iets waar ik hard naar uitkijk. De Belgische wedstrijden, de UCI-manches in de Benelux… ik heb er nu al zin in. Ik wil nog altijd goed presteren, maar het is anders. Het is louter voor het plezier, niet meer van moeten. Weet je, ik heb goede ouders, een topvriendin, een toffe job en een leuke hobby. Ik ben echt content met mijn leven op dit moment.” (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.