Nico Mattan haalt herinneringen op aan Gent-Wevelgem in Ieperse Biking Bar

Nico Mattan samen met Kurt Titeca bij de toekomstige graffitimuur. © EF
Redactie KW

Nu 15 jaar geleden won Nico Mattan de wielerklassieker Gent-Wevelgem. De herinneringen aan deze overwinning wil Nico nu delen met zijn fans. In samenwerking met Kurt Titeca van Biking Box Ieper stelt hij onder meer zijn fiets waarmee hij de wedstrijd won tentoon in het Ieperse fietsbelevingscentrum Biking Bar in de Menenstraat.

De overwinning van Nico Mattan behoort tot één van de meest beklijvende momenten uit de rijke geschiedenis van de wielerklassieker. Iedereen praat nog steeds over het huzarenstukje van Mattan om in de laatste rechte lijn Flecha nog voorbij te steken. Volgens de sportdirecteur van Flecha gebeurde dat op ongeoorloofde wijze. Mattan zou, in zijn achtervolging op Flecha, te veel gebruik gemaakt hebben van de volgwagens.

Uitpakken op 11 oktober

Met een tentoonstelling wil de Ieperse uitbater dit mooie verhaal opnieuw tot leven brengen. “We hopen dat we gespaard blijven van een heropflakkering van het virus en dan kunnen we met de start van Gent-Wevelgem van 11 oktober, hier op 100 meter van de zaak, uitpakken met dit evenement.”

Route op gpx

Nico Mattan is het fietsen ondertussen nog niet verleerd. Deze week nog reed hij één van de ritten die Kurt Titeca anders aanbiedt aan de toeristen. “In afwachting dat ik opnieuw op de fiets kan als gids, bied ik de fietsers nu één van mijn routes aan op gpx. Het is een rit van 50 km die het verhaal brengt van de Eerste Wereldoorlog, over de taalgrens fietst en flirt met de bergen in Heuvelland.”

Grafittimuur

Zij die de route downloaden en aan het fietsbelevingscentrum een selfie nemen, kunnen bij de heropening van de Biking Bar genieten van een korting op het eerste drankje. De voorbije periode werkte de uitbater verder aan het punt zetten van de achtertuin. Deze werd aangelegd in de vorm van een velodroom, verwijzend naar de oude wielerpiste in de stad Ieper . De muur achteraan de tuin wacht nu op een graffitikunstenaar om deze te voorzien van koers-en fietstaferelen. “Het decor zal des te mooier zijn na het heropstarten in post-coronatijd”, besluit Kurt Titeca.

De route is te downloaden vanaf 20 mei op www.bikingbox.be

Wil je je uitleven op de graffitimuur? Mail dan naar info@bikingbox.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier