Nicky Degrendele: wereldtitel en toch niet naar Tokio?

Nicky Degrendele moet op het WK in Berlijn volgende week presteren én geluk hebben. © belga
Tom Vandenbussche

Zondag 1 maart wordt D-day voor baanwielrenster Nicky Degrendele (23). Twee jaar geleden nog wereldkampioene in de keirin, nu echter lang niet zeker van deelname aan de Spelen.

De situatie is duidelijk: de Varsenaarse wordt best wereldkampioene in Berlijn en moet in dat geval hopen dat de Colombiaanse Martha Bayona Pineda niet bij de beste vijf eindigt en de Amerikaanse Madalyn Godby niet in de top vier geraakt. “Het is een moeilijk traject geweest, maar ik geloof er nog in”, vertelde ze ons dinsdag op de persconferentie van Belgian Cycling in de Blaarmeersen in Gent. Degrendele traint sinds eind december weer in eigen gouw, nadat ze de voorbije jaren vooral in het Centre Mondial du Cyclisme in Aigle had verbleven. “Ik merkte dat ze hier, in een groep met de Belgische meiden, meer plezier beleefde”, vertelt bondscoach Peter Pieters. “Je zag gewoon dat ze daar in Zwitserland vereenzaamde.”

Pieters beseft ook dat de situatie haast ongeloofwaardig is. “Er is heel wat gebeurd. Pech ook. Maar vergeet niet dat ze op het vorige WK goed was, maar voor niets gediskwalificeerd werd. Een duur grapje voor ons, want de punten die ze daar verliest, komt Nicky nu te kort.”

Geen echte baancultuur

“Het is inherent aan topsport: wereldkampioene worden is moeilijk, wereldkampioene blijven is nog moeilijker. Je moet je elke dag opnieuw bewijzen. Nicky is vrij snel wereldkampioene geworden en heeft alles een plaats moeten geven. Er heerst ook geen echte baancultuur in België.”

En wat als Degrendele zich niet voor Tokio plaatst? “Wel, dan gaat ze niet, hé”, antwoordt Pieters droog. “Kijk, een Nicky in goeie doen staat meestal op het podium. Maar als er geen Spelen komen, moet ze zich nieuwe doelen stellen. Zij moet zelf beslissen wat ze wil. Als ze het niet meer kan opbrengen, moet ze stoppen. Als ze dat wel kan, kan ze toewerken naar Parijs 2024. Vier jaar is niets. Dat gaat snel.”

” Als Nicky toch naar Tokio kan, is ze wel meteen kandidaat voor de medailles. Alleen heeft ze het zelf niet meer in de hand. Ze zal op het WK in Berlijn goed moeten zijn en vooral veel geluk hebben.”