Nicky Degrendele verovert brons in keirin

Redactie KW

Nicky Degrendele heeft België een vierde medaille bezorgd op het WK baanwielrennen in Hongkong. In de keirin haalde Degrendele zondag, op de slotdag van het WK, brons.

De 20-jarige Degrendele moest alleen de Duitse titelverdedigster Kristina Vogel (goud) en de Colombiaanse Martha Bayona Pineda (zilver) voor zich dulden.

Degrendele, pas 20, investeerde de voorbije maanden hard in haar sport en trainde vaak in het buitenland. “Ik ben vele weken van huis geweest de voorbije weken. Als je vooruit wil in mijn discipline, de sprint en keirin, moet je wel naar het buitenland. Als jeugdrenner kan je wel progressie maken, maar om je verder te specialiseren bij de profs train je beter in Zwitserland. In december 2015 had ik daar al even over gebabbeld met piste-coördinator Koen Beeckman en de deal was snel geklonken. Dankzij de steun van de federatie trok ik wat later drie weken naar de piste in Aigle, in Zwitserland en dat verliep heel goed.

Degrendele vertoefde van augustus vorig jaar tot eind december, met uitzondering van wedstrijden en het EK in Frankrijk, bijna de hele tijd in Zwitserland en ook dit jaar, sinds eind februari trainde ze in Aigle. “Na de Wereldbeker in Cali tot vlak voor het WK heb ik daar opnieuw hard gewerkt. Het is er ideaal om te trainen, je leeft en werkt als een topsporter, de focus ligt 100 procent op je sport en ik kan er harder trainen, beter trainen tegen ook andere pistiers.

Outsider

De bondscoach noemde haar vooraf een outsider voor de medailles in het keirin en Degrendele maakte het waar zondag in Hongkong door naar het brons te fietsen. “Stiekem had ik er wel een beetje op gehoopt om in de medailles te rijden”, gaf ze toe, “maar dat ik die medaille nu echt te pakken heb, is toch echt wel super. Het overtreft wel de verwachtingen. En ja, ik besef dat het om een post-olympisch jaar gaat, maar de tegenstand was echt wel sterk en ik heb er voor moeten knokken. Deze medaille is een opsteker na de teleurstelling in de sprint (waar ze werd uitgeschakeld in de 1/16de finale). Ik wil beide disciplines blijven combineren en er verder in groeien. Keirin is mijn sterke punt, mijn sprint moet nog beter, maar goed, deze medaille pakken ze me alvast niet meer af.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier