Movistar-West-Vlaming Johan Jacobs past zich uitstekend aan profpeloton aan

Johan Jacobs. © Getty Images
Tom Vandenbussche

De 23-jarige Johan Jacobs heeft zijn debuut bij de profs niet gemist. De Middelkerkenaar, die een Belgische vader en Zwitserse moeder heeft, liet in februari al flitsen van klasse zien in zijn Movistar-outfit en blijkt nu ook in de kasseiklassiekers een renner voor de toekomst te zijn. “Ik had een jaar geleden niet gedacht dat dit mogelijk zou zijn.”

Het verhaal van Jacobs is bekend. Hij groeide op in Zwitserland, maar kwam al op jonge leeftijd vaak naar België om te crossen. Eli Iserbyt was zijn grote concurrent bij de junioren. Jacobs won onder meer de Wereldbekercross in Namen, maar slaagde er als belofte niet in om door te breken en probeerde het in 2019 dan maar op de weg. Met succes. Hij werd tweede in Parijs-Roubaix en versierde vervolgens een contract bij het Spaanse Movistar, de ploeg van Alejandro Valverde.

Profdebuut

In januari maakte Jacobs, die al bijna vier jaar met zijn West-Vlaamse vriendin Charlotte Messelis in Middelkerke woont, zijn profdebuut in de Ronde van San Luis in Argentinië. In februari liet hij zich vervolgens al opmerken in de Tour La Provence door twee keer deel uit te maken van de vroege vlucht. In de Omloop Het Nieuwsblad werd hij 27ste, in Kuurne-Brussel-Kuurne 34de en afgelopen weekend eindigde hij als 16de in Gent-Wevelgem. Stuk voor stuk knappe prestaties voor zo’n onervaren renner. “Ik mag zeker niet klagen”, benadrukt Jacobs. “Voor wedstrijden van zes uur heb je toch vooral ervaring en een grote motor nodig. Ik had een jaar geleden niet gedacht dat dit mogelijk zou zijn. Ik wilde mijn best doen, maar stel nu vast dat je in een klassieker redelijk ver kan geraken als je blijft rijden en je kop niet laat hangen.”

Jacobs’ mooiste herinnering blijft Kuurne-Brussel-Kuurne. “Net voor de plaatselijke ronden kon ik op mijn eentje naar de kopgroep van vijftien rijden. Stuyven, Kristoff, Van Avermaet, Naesen… Toen ik de namen zag waar ik tussen zat, dacht ik even: is dit wel echt? Dat was een enorme boost voor het vertrouwen. Jammer dat alles daarna door corona wegviel. Het is een raar jaar geweest. Eigenlijk hebben we twee seizoenen in één jaar gehad.”

“Trainer Patxi Vila houdt me rustig. Soms wil ik te veel doen en zou ik vermoeid aan de start staan”

Ook in Gent-Wevelgem deed Jacobs het vorig weekend verre van onaardig. In de heuvelzone trok hij zelfs ten aanval. “Ik wilde anticiperen voor de Kemmelberg. Ik had gehoopt om enkele renners mee te krijgen, maar moest het dus op mijn eentje doen. Net voor de Plugstreets werd ik weer ingehaald. Meteen daarna scheurde het en waren er een paar valpartijen, waardoor er een groep wegreed en ik de boot miste. Jammer. Als ze me twee minuten later hadden teruggegrepen, had ik wel overleefd en was mijn plannetje gelukt. Op het einde kon ik nog wegrijden met Naesen en Drucker. Het vat was helemaal leeg, maar ik ben tevreden met het gevoel dat ik had.”

Jacobs wordt bij Movistar getraind door Patxi Vila, de ex-coach van Peter Sagan. “Die samenwerking verloopt prima. De manier waarop ik momenteel koers, wijst erop dat de conditie heel goed is. Dat heb ik aan hem te danken. Patxi houdt me rustig. Soms wil ik te veel doen en zou ik vermoeid aan de start verschijnen. Hij heeft zoveel ervaring. Je moet hard rijden als je hard moet rijden, maar je moet ook hard rusten als je hard moet rusten.”

Jürgen Roelandts

Met de Ronde van Vlaanderen en Brugge-De Panne – als corona geen roet in het eten gooit – sluit Jacobs zijn seizoen komende week af. “Gent-Wevelgem was al speciaal, want ik train haast elke dag op die wegen. Elk putje wist ik liggen. Dat zal ook in Brugge-De Panne zo zijn. Maar de Ronde is natuurlijk nog specialer. Mijn eerste monument ooit. Nog langer dan Gent-Wevelgem en met nog meer hoogtemeters. Ik krijg bij Movistar een vrije rol, zeker nu Jürgen Roelandts in de BinckBank Tour ten val is gekomen en wat op de sukkel is. Ik heb nochtans liever dat hij erbij is. Jürgen heeft zoveel ervaring. Ik steek echt veel van hem op. Hij is ook iemand die zijn ervaring doorgeeft. Dat apprecieer ik enorm.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier