Roeselaars duo aan start van loodzware Swiss Epic: “Geen gekke risico’s nemen”

Bart Goudeseune en Whytic Priem willen in eerste instantie de mountainbikewedstrijd uitrijden. © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Bart Goudeseune (41) en Whytic Priem (27) staan op 17 augustus aan de start van de Swiss Epic. Dat is een vijfdaagse mountainbikewedstrijd, goed voor circa 350 kilometer en 12.000 hoogtemeters, in Zwitserland. Hun inspanning gaat gepaard met een inzamelactie voor Think Pink, want beiden zagen het voorbije jaar familieleden tegen kanker strijden.

Voor Bart Goudeseune (41) heeft de Swiss Epic, die gereden wordt tussen het Zwitserse Sankt Morits en Davos, nog maar weinig geheimen. De ervaren mountainbiker nam al tweemaal deel en heeft ook al andere buitenlandse uitdagingen achter de rug. Voor Whytic Priem (27) ligt dat anders. Hij verdiende wel zijn strepen als wielrenner en du- en triatleet, maar is nieuw in het mountainbiken. Al haalde hij recent wel al de provinciale titel binnen in zijn categorie, net als leermeester Bart.

“Voor mij is het sowieso spannender dan voor Bart. Vooral de technische afdalingen worden een uitdaging, die kan je in België niet echt trainen”, lacht Whytic. “Ik heb eerder negen jaar gekoerst en vijf jaar du- en triatlon gedaan, maar door de geboorte van mijn dochter ontbrak de tijd om daarvoor voldoende te trainen. Daarnaast was het ook wel eens tijd voor een switch en een uitdaging zoals de Swiss Epic wou ik altijd al eens doen. Daarom nam ik vorig jaar contact op met Bart.”

“Met onze actie willen we ons steentje bijdragen aan Think Pink”

“In het verleden werkte ik de duo-wedstrijden altijd af met Wouter Peeters uit Ardooie”, pikt Bart in. “Hij maakte er geen probleem van om een editie over te slaan. Dat betekent echter niet het einde van ons als duo, want we willen na corona dolgraag aan de slag in Nieuw-Zeeland. Zo reden we eerder al een prestigieuze wedstrijd in Zuid-Afrika. Voor mij wordt het mijn derde editie. Ik weet dus wel hoe ik het moet aanpakken, maar Whytic heeft ook al heel wat sportieve watertjes doorzwommen.”

Vorig jaar maakte achtvoudig wereldkampioen en ex-olympisch kampioen Nino Schurter uit Zwitserland deel uit van het winnende duo. Ook zijn landgenoot Mathias Flückiger, goed voor zilver op de recente Spelen, stond er al enkele keren op het hoogste schavotje. “Het deelnemersveld is inderdaad ongelooflijk”, beseft Whytic. “Zelf zijn we dan ook niet van plan om gekke risico’s te nemen. Valpartijen vermijden en veilig aankomen, dat is ons eerste doel.”

“De vorige keer kon ik een mooie eindnotering behalen bij de masters, maar natuurlijk telt de leeftijd van de jongste. Nu zal ik dus bij de elite moeten rijden, tussen het jong geweld”, lacht Bart. “Zoals Whytic zegt, is uitrijden ons doel. Er zullen wellicht enkele wereldtoppers ontbreken, zo kort na de Spelen en met het EK en een wereldbekermanche in het verschiet. Een plaats bij de top 50 halen, zou erg knap zijn.”

Extra motivatie

Niet alleen staan Whytic en Bart voor een straf sportief avontuur, beide heren hebben ook een extra motivatie. Er werd namelijk een inzamelactie georganiseerd. Enerzijds om hun outfit te financieren, maar de resterende centen gaan naar Think Pink. En daar hebben ze een goede reden voor.

“Vorig jaar is Whytic zijn oma verloren aan kanker, terwijl mijn eigen moeder volgende week een operatie ondergaat om borstkanker te bestrijden”, licht Bart toe. “Die operatie zal dus plaatsvinden terwijl wij aan het rijden zijn in Zwitserland. Het is dan ook logisch dat we Think Pink een warm hart toedragen en blij zijn dat we met onze actie een klein steentje kunnen bijdragen.” (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier