Moeizame winter voor Pervijzenaar Jelle Vermoote

Jelle Vermoote werd vorige winter nog vierde op het EK. (foto GC) © Foto Coghe
Redactie KW

Het is voorlopig niet het seizoen van Jelle Vermoote. De eerstejaarsbelofte kent een moeilijke aanpassingsperiode en zoekt nog naar het goede gevoel, ook al begon het de laatste weken wel wat beter te lopen. De veldrijder uit Pervijze blijft dan ook hoopvol voor de wedstrijden die er zitten aan te komen. Te beginnen met de Hotondcross in Ronse van morgen.

Jelle Vermoote kende als tweedejaarsjunior een uitstekend crossseizoen. Hij behaalde talloze ereplaatsen, waaronder een vierde plek op het EK, mocht mee naar zowat alle Wereldbekermanches én kon een plaatsje afdwingen in de selectie voor het wereldkampioenschap. De renner uit Pervijze mocht dus met het nodige vertrouwen aan zijn eerste jaar bij de beloften beginnen, maar dat verloopt voorlopig niet zoals gewenst. “De aanpassing verloopt echt moeizaam”, blaast Vermoote. “Zeker de eerste crossen had ik het lastig met het hogere niveau. En weet je wat het gekke is? Het zijn vooral de snelle omlopen waar ik het moeilijk mee heb. Als het echt stoempen is, kom ik een pak beter tot mijn recht, terwijl het vorig seizoenbij de junioresnet andersom was. Een verklaring heb ik er niet voor, maar aan de conditie kan het volgens mij niet liggen. Anders zou ik ook op de lastigere parcoursen problemen hebben.”

Bewegen en sport

Ook zijn prestaties van de laatste weken moeten de 18-jarige veldrijder vertrouwen geven. In de B-crossen boekte hij een paar mooie uitslagen en ook in de Urban Cross van Kortrijk reed hij naar een degelijke 19de plaats. “Het gaat inderdaad de goede kant op”, knikt Jelle. “Al viel het provinciaal kampioenschap van afgelopen zaterdag in Zarren weer wat tegen. Twaalfde is op zich niet zo slecht, maar dat was niet waar ik op gehoopt had. Al weet ik wel hoe het komt. Ik studeer Bewegen en Sport aan de Howest in Brugge en voor een examen moest ik de dag voordien deelnemen aan de Kerstloop over 10 km. Een inspanning die ik duidelijk niet gewoon ben, vandaar mijn mindere gevoel in Zarren. Gelukkig werd mijn loopwedstrijd wel een klein succesje: dertiende van de 1.500 deelnemers en een tijd van 35 minuten. En alle punten voor mijn examen”, lacht de renner van Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC.

Die hogere studie zal er ook wel voor een stuk mee te maken hebben dat het deze winter wat stroever loopt

“Die hogere studie zal er ook wel voor een stuk mee te maken hebben dat het deze winter wat stroever loopt. Het is nog een beetje zoeken naar het juiste evenwicht. Mijn trainingen, de lessen, het studeren, het sporten op school, het pendelen met de trein… Daarom bekijk ik het voorlopig week per week. Morgen start ik in Ronse, maar mijn volgende wedstrijd ligt nog niet vast. Enkel het BK in Antwerpen staat nog met stip genoteerd, op een zanderig parcours dat me wel moet liggen. Het zou mooi zijn mocht ik daar bij de eerste 15 kunnen eindigen.”