Miniem Aurelio Vanluchene start zondag in Wielsbeke, de koers van zijn opa Bernard

Aurelio Vanluchene. © gf
Redactie KW

Zondag maakt Wielsbeke zich op voor de jaarlijkse miniemen- en aspirantenkoers, inmiddels een klassieker op de jeugdkalender. Aan de start verschijnt ook Aurelio Vanluchene, kleinzoon van organisator Bernard Vanluchene en zoon van ex-renner Stijn.

Vorige zondag was Aurelio alvast met voorsprong de snelste in Deerlijk, maar ook een paar weken geleden mocht hij al zegevieren in Moerzeke en Ursel. Op zeven wedstrijden viel hij één keer naast het podium: in zijn allereerste koers in Brugge, daar werd hij vijfde. Volgens papa Stijn is dat een stuk beter dan verwacht. “Eigenlijk rijdt Aurelio bijna nooit op de weg. We wonen dicht bij De Gavers in Harelbeke en hij is er bijna altijd aan het crossen. Op de weg koersen is uitzonderlijk en louter als voorbereiding op het veldritseizoen, als dat tenminste kan plaatshebben deze winter. Daarom is het voor ons ook verrassend hoe goed hij het doet op de weg, maar het belangrijkste is natuurlijk dat hij zich amuseert.”

Acrobaat op de fiets

Waarom de jonge renner van KVC Deinze, die op 22 september 8 jaar wordt, nu juist zo graag in het veld rijdt, is volgens Stijn geen groot raadsel. “Hij is een echte acrobaat op de fiets en heeft meer techniek dan ik ooit gehad heb. Drie minuten surplacen aan een werfverkeerslicht? Geen probleem. Over een balkje van 30 centimeter springen? Natuurlijk. Zo’n techniek komt uitermate van pas in cyclocross.”

Voordat de eerstejaarsminiem aan het veldritseizoen begint, rijdt hij nog eerst de miniemenproef in Wielsbeke, georganiseerd door zijn grootvader Bernard Vanluchene. Daarna volgt de eerste LRC-veldrit in Wingene. “Bij de LRC is hij nu bij de oudste van zijn leeftijdscategorie, ik zie hem dus ook wel weer in de voorste gelederen finishen. Hij is ook al ingeschreven voor een aantal veldritten bij Cycling Vlaanderen, maar aangezien het deelnemersveld toch quasi hetzelfde is, zal dat geen groot verschil maken”, besluit papa Stijn. (RRK)

Jeugdkoersjes in Wielsbeke

Zondag organiseren Sportvrienden Dries koersen voor miniemen en aspiranten. Inschrijving in de tent aan de Waterstraat. De miniemen starten om 11 uur (8-j.), 11.15 uur (9-j.), 11.45 uur (10-j.) en 12.15 uur (11-j.); de aspiranten om 14 uur (12-j.), 15 uur (13-j.) en 16.15 uur (14-j.). Uren kunnen nog wijzigen bij veel deelnemers. Mondmasker voor alle toeschouwers verplicht.

Parcours: start Waterstraat, Ter Triest (min.) of Heirweg (asp.), Abeelestraat, Rijksweg, Waterstraat. (VW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier