Mini-editie van fietsmarathon terwijl Koersbus op markt staat in Moorslede

Schepen Jurgen Deceuninck. (foto JS) © jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Redactie KW

Zondagochtend werd de Ronde van België van de Koersbus op gang gevlagd. Tijdens een tiendaagse rondreis gaat de bus op zoek naar de geschiedenis van het wereldkampioenschap in België. Eindstation is Moorslede waar op de nationale feestdag een mini-editie van de jaarlijkse fietsmarathon wordt georganiseerd.

De Koersbus is een mobiele versie van het wielermuseum KOERS in Roeselare. De expo op de bus gaat dit jaar over het wereldkampioenschap wielrennen omdat het kampioenschap dit jaar in ons land gereden wordt.

Buschauffeur en gewezen wielrenner Peter Farazijn stuurde de bus zondag eerst richting Gistel, de gemeente van de wereldkampioen van 1996: Johan Museeuw. Tijdens een tiendaagse rondreis doet de bus verschillende gemeenten die op een of andere manier iets te maken hebben met het wereldkampioenschap wielrennen aan. Het Meise van Eddy Merckx of het Luxemburgse Garnich waar de eerste vrouwelijke wereldkampioene Elsy Jacobs werd geboren.

WK in 1950

De tiendaagse wordt afgesloten in Moorslede, het decor van het wereldkampioenschap in 1950. Briek Schotte won er toen de titel. Om het bezoek van de Koersbus daar te vieren, wordt op woensdag 21 juli een kinderversie van de jaarlijkse fietsmarathon georganiseerd. Dit jaar zullen enkel kinderen rondjes fietsen in het dorpscentrum.

“De fietsmarathon lokt ieder jaar een pak volk naar het centrum van de gemeente. Door de coronacrisis kunnen we nu nog geen normale editie organiseren, maar de sportraad vond het wel leuk om tijdens de komst van de Koersbus iets te doen”, aldus schepen voor Sport Jurgen Deceuninck (STERK).

Busschauffeur Peter Farazijn parkeert de Koersbus omstreeks 16 uur op de markt in Moorslede. Dan start ook de fietsmarathon voor kinderen.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier