Milan Lenaers wil aanklampen in Westhoekcriterium

Milan Lenaers, hier als crosser aan de slag in Zonnebeke, rijdt de eerste manche van het Westhoekcriterium 2019 in Roesbrugge. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Op zaterdag 13 april schiet voorzitter Wilfried Decaesteker het 65ste Westhoekcriterium op gang in Roesbrugge. Een van de streekrenners die zich ongetwijfeld in de kijker wil rijden, is de bijna 15-jarige Milan Lenaers uit het naburige Beveren-Aan-Den-IJzer.

De sympathieke eerstejaarsnieuweling van CT Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare is bezeten van de wielersport. “Al op vijfjarige leeftijd trokken we zelfs naar Antwerpen en Limburg om deel te nemen aan BMX-wedstrijden”, vertelt de tweevoudige trofeewinnaar als beloftevolle jongere van Alveringem. “Zodra het mocht verscheen ik aan de start bij de miniemen en nadien bij de aspiranten. Aanvankelijk op de weg, in het veld én op de piste! Die laatst vernoemde meetings bevielen me minder. Ik heb ze dan ook links laten liggen. Mijn voorkeur gaat naar het veldrijden. Tijdens de jongste wintermaanden stonden er minstens 25 op mijn programma. Ik eindigde op de vijfde plaats in de Vlaamse Cyclocross Cup en werkte ook het voorprogramma van de Superprestige af. Vooral op een technisch parcours presteerde ik op mijn sterkst.”

Bij de aspiranten heb ik meermaals bewezen dat ik mijn mannetje kan staan in een spurt

“Na de veldritcampagne bleef ik trainen op de weg. Elke dinsdag werkte ik een groepstraining met de leden van de MSKA af, onder leiding van Arne Wallays en Klaas Van Kersschaever. Op woensdagen en in de weekends voegde ik er nog individuele oefentochten aan toe. De donderdagen kon je mij in het zwembad aantreffen.”

Opener in Roesbrugge

“Ik denk dan ook klaar te zijn om straks behoorlijk te presteren in het Westhoekcriterium én bij de nieuwelingen. Een makkie wordt de eerste opdracht in Roesbrugge zeker niet. Als piepkuiken moet ik niet alleen tegen leeftijdsgenoten strijden, maar ook tegen kerels die twee jaar ouder zullen zijn. Ik vrees dan ook dat de eerstejaarsjuniores de koers hard zullen maken. Voor mij betekent dat: aanklampen, op de tanden bijten en proberen in de groep te eindigen. Een pelotonspurt schrikt me helemaal niet af. Bij de aspiranten heb ik meermaals bewezen dat ik mijn mannetje kan staan in een spurt. En beschik ik zaterdag over goeie benen, dan zou ik in een kalm moment wel durven te demarreren. Als het nu nog zou regenen, voel ik me helemaal in mijn sas.”

Trouwe tv-kijkers kennen Milan Lenaers al vanop het scherm. Het bakkertje in spe verscheen al als vip of als winnaar van prijskampen op de topconfrontaties bij de profs. Daar is hij er als de kippen bij om jacht te maken op handtekeningen, truien, selfies en drinkbussen. Van die laatste heeft hij er al meer dan tweehonderd op zijn kamer staan.

Tevreden voorzitter

Voorzitter Decaesteker is een tevreden organisator. “We hebben nu al 15 koersen op de kalender. Ik ben ervan overtuigd dat er nog een paar zullen bijkomen. Dat wordt dus beter dan de jongste jaren. We moeten immers de neerwaartse trend een halt toeroepen. En als we dit jaar gemiddeld 25 deelnemers aan de start krijgen, ben ik een gelukkige man!”

Voorlopige kalender WHC 2019

Zaterdag 13 april: Roesbrugge. Zondag 28 april: Proven. Zondag 19 mei: Krombeke Zaterdag 25 mei: St.-Jan-ter-Biezen. Maandag 10 juni: Adinkerke. Zaterdag 22 juni: Krombeke. Zondag 23 juni: Adinkerke. Zondag 30 juni: Krombeke. Zondag 28 juli: Krombeke. Vrijdag 30 augustus: Gyverinkhove. Zaterdag 7 september: Beveren a/d IJzer. Zondag 8 september: Handzame. Zondag 15 september: Wulpen. Woensdag 18 september: Houthulst. Zondag 6 oktober: Houtem. Meer info i.v.m. de organisatie van een wedstrijd: Wilfried Decaesteker (057/300 959).

Seizoensopener in Roesbrugge

Op zaterdag 13 april organiseren voorzitter Wilfried Decaesteker, secretaris Tania Decaesteker en bestuurslid Andy Schacht de openingskoers van het 65ste Westhoekcriterium. Alle koersformaliteiten gebeuren vanaf 15 uur in Rohardushof. De start is om 16 uur en de aankomst wordt omstreeks 17.40 uur verwacht. Parcours (57 km of 10 ronden): Prof. Rubbrechtstraat, Waaienburgseweg, Lindestraat, Korte Lindestraat, Waaienburgseweg, Molenwalstraat, Weggevoerdenstraat, Prof. Rubbrechtstraat.