Milan Kuypers droomt van provinciale titel

Milan Kuypers heeft zich uitstekend aan de juniorescategorie aangepast. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Vorige week zaterdag behaalde eerstejaarsjunior Milan Kuypers een achtste plaats in de Urban Cross in Kortrijk. De Diksmuideling heeft de overstap naar de juniores goed verteerd en is tevreden over zijn progressie. Dit weekend dingt hij op de omloop van het naburige Zarren mee naar de provinciale titel.

De eerste Urban Cross in Kortrijk was een schot in de roos. Het parcours kreeg op voorhand veel kritiek, maar de dag zelf kwamen er veel positieve reacties. De bezoekcijfers toonden aan dat het evenement gesmaakt werd: net geen 10.000 toeschouwers betaalden een inkomticket in het Kortrijkse stadscentrum. De aanwezigen kregen ook waar voor hun geld. Bij de profs won de topfavoriet, niemand minder dan wereldkampioen Mathieu van der Poel. Ook de juniores kregen met Thibau Nys een naam van formaat op de prille erelijst. Diksmuideling Milan Kuypers stond er ook aan de start en behaalde een verdienstelijke achtste plaats. “Er zat meer. Ik reed de hele wedstrijd voor de vierde plek, maar in de voorlaatste ronde kwamen er nog enkele renners terug. In de slotronde viel er een gat in de zandstrook. Ik probeerde de kloof te dichten, maar kwam hierbij ten val. Op de brug bleef ik dan nog eens haperen aan mijn zadel, waardoor ik tevreden moest zijn met een achtste plaats. Maar ik trek mij op aan het goede gevoel op de fiets.”

Doelen bereikt

Als tweedejaarsnieuweling won Milan vier wedstrijden. Toch was hij niet volledig tevreden. “In de A-crossen kwam ik vaak net dat tikkeltje te kort. Ondertussen heb ik een stap voorwaarts gezet.” De renner van het WAC Team maakte al bij al vlot de overstap naar de juniores. “In het begin schrok ik echt van de snelheid tijdens de wedstrijden. Ook mijn materiaal stond niet op punt, maar na de wedstrijd in Knesselare kwam de kentering. Ondertussen heb ik mijn doelen voor dit seizoen al gehaald. Ik veroverde al meerdere podiumplaatsen in een B-cross, behaalde een B-selectie voor de Wereldbeker en kon al enkele keren top tien rijden in de A-crossen. Toch blijf ik hard werken. Ik wil mijn limieten blijven aftasten om sterker te worden.”

Jelle Harteel en Yorben Lauryssen rijden in Zonhoven. Ik maak zeker kans op de provinciale titel

Milan Kuypers is de zoon van Bart Kuypers, in wielermiddens geen onbekende naam. Hij was zelf wielrenner en gaf de passie voor de fiets door aan zijn zoon. “Mijn vader is mijn grote voorbeeld. Ik fietste thuis vaak rond toen hij zelf nog actief was. Toen hij stopte, ben ik wedstrijden bij de LRC (Landelijke Renners & Crossers, red.) gaan rijden. Vanaf de aspiranten werd ik ieder jaar beter en ben ik gekomen tot waar ik nu sta. Ik werk nu ook samen met Thomas Chamon als trainer. Hij en mijn pa geven mij veel tips.”

PK Zarren

Dit weekend start Milan op het provinciaal kampioenschap in Zarren. “Vlakbij mijn deur. Vorig jaar won ik er als nieuweling, dus het parcours ligt me.” Milan is ambitieus en droomt van de provinciale titel. “Mijn twee grootste concurrenten Jelle Harteel en Yorben Lauryssen starten in de Superprestigemanche van Zonhoven. Dus ik maak zeker kans. Mijn grootste concurrent wordt Brent Delaere.” Milan zit in zijn vierde jaar sportwetenschappen aan het KTA van Brugge. Vrijdag, vandaag, beginnen zijn kerstexamens. “Toch zal ik dit weekend goed voorbereid aan de start staan. Als mijn examenperiode erop zit, wil ik mij opnieuw volledig focussen op het veldrijden. Ik blijf ambitieus voor dit seizoen en wil graag nog een aantal keer dicht eindigen in de A-crossen. Voor de rest laat ik het op mij afkomen.”