Mike Teunissen sprint naar zege in openingsetappe

De Nederlander Mike Teunissen (Jumbo-Visma) heeft zaterdag in Brussel de eerste etappe in de 106e Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij is meteen ook de eerste drager van de gele trui. Xandro Meurisse uit Zwevegem, was als 27e de eerste West-Vlaming.

Xandro Meurisse, hier in duel met Greg Van Avermaet, finishte als eerste West-Vlaming op de 27e plaats. © (Foto Belga)

Teunissen toonde zich de beste in een massasprint na een rit over 194,5 km met start in Sint-Jans-Molenbeek en finish aan het Kasteel van Laken. Hij haalde het voor de Slovaak Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en de Australiër Caleb Ewan (Lotto Souda). Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) was de beste Belg op de achtste plaats. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) werd tiende.

Morgen/zondag staat een tweede rit in Brussel op het programma. De renners werken dan een ploegentijdrit af over 27,6 km tussen het Paleizenplein en de Eeuwfeestlaan aan het Atomium.

Greg Van Avermaet (CCC) mag de ploegentijdrit in de bolletjestrui rijden. De olympisch kampioen van Rio kwam zaterdag als eerste boven op de Muur van Geraardsbergen. Hij maakte deel uit van een kopgroep van vier die al meteen na de start voor de aanval koos. Zij verzamelden een maximale voorsprong van 3:35. Toen Van Avermaet de bergpunten op zak had, liet hij zich weer uitzakken. De overige drie aanvallers, Xandro Meurisse uit Zwevegem (Wanty-Gobert), de Eritreeër Natnael Berhane (Cofidis) en de Deen Mads Würtz Schmidt (Katusha) werden op 65 km van de streep gegrepen. De Fransman Stéphane Rossetto (Cofidis) waagde kort na de hergroepering een aanval en zong het uit tot 9 km van de aankomst. Daarna was het woord aan de snelle mannen voor de verwachte massasprint. In de voorbereiding op die sprint gebeurde op zo’n anderhalve kilometer van de meet een val. Onder meer de Nederlandse topsprinter Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) was bij de slachtoffers.

Xandro Meurisse kwam als 27e over de meet, voor zijn collega-West-Vlamingen Jens Debusschere (31e), Jens Keukeleire (44e), Yves Lampaert (50e) en Serge Pauwels (152e).

De uitslag (top tien):

1. Mike Teunissen (Ned/TJV) in 4u22:47 (gem. 44,4 km/u)

2. Peter Sagan (Slk/BOH) op 0:00

3. Caleb Ewan (Aus/LTS) 0:00

4. Giacomo Nizzolo (Ita/TDD) 0:00

5. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) 0:00

6. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:00

7. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:00

8. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:00

9. Elia Viviani (Ita/DQT) 0:00

10. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:00

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.