Michael Vanthourenhout werkt samen met Gianni Meersman

Michael Vanthourenhout, begin februari nog goed voor zilver op het WK in Valkenburg, wordt tijdens zijn voorbereiding op de weg tot begin september door ploegleider Gianni Meersman begeleid. (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Pas binnen vier maanden duiken de West-Vlaamse crossers weer het veld in, maar hun voorbereiding op de winter is al volop bezig. Hoe gaat het met hen?

Marlux-Bingoal opende vorige week zijn wegcampagne in de Flèche du Sud in Luxemburg. Met een tiende plaats voor Eli Iserbyt in de eindstand en een derde plek in het ploegenklassement was Gianni Meersman, sinds oktober vorig jaar ploegleider, meer dan tevreden. “In de lastigste rit konden Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels standhouden in een groep van 35 man. Voor onze eerste wedstrijd, met 25 ploegen aan de start, is dat verre van slecht.” Momenteel is Meersman met zijn jongens aan het werk in de Triptyque Ardennais. “Na een stage van twaalf dagen in Calpe en de Flèche du Sud sluit het een stevig blok van een maand af. Als de renners alles zoals gepland kunnen afwerken, zullen ze een mooie stap vooruit gezet hebben.”

Michael Vanthourenhout: geen kniepijn meer

Opmerkelijk: tot het begin vade crosswinter begeleidt Meersman Michael Vanthourenhout. “Mario De Clercq traint hem tijdens de wintermaanden. Michael was zelf vragende partij om hem deze zomer te begeleiden. Ik denk dat Michael en ik als renner hetzelfde karakter hebben. We willen ons eigen ding doen. Als Michael zijn trainingen dus goed afwerkt, moet ik hem niet bellen. Het is pas als het eens wat minder gaat dat ik er voor hem moet zijn. Vorig jaar zag Michael door knieproblemen een groot deel van zijn voorbereiding de mist ingaan. Dat is nu van de baan. Als hij tot de start van het veldritseizoen alles perfect kan uitvoeren, zal Michael heel goed voor de dag komen.”

“Als renner hebben Michael en ik zowat hetzelfde karakter. We willen ons eigen ding doen”

Ook Eli Iserbyt zette in de Flèche du Sud de toon voor een nieuwe stap voorwaarts. “Eli is nog altijd maar derdejaarsbelofte, hé”, beklemtoont Meersman. “Als je dat op die leeftijd kunt, zegt dat voldoende over je mogelijkheden.”

Michael Vanthourenhout werkt samen met Gianni Meersman
© BELGA

Wegkapiteinen Dieter Vanthourenhout en Thomas Joseph

Ook Dieter Vanthourenhout en vierdejaarsbelofte Thomas Joseph blijven een belangrijke rol vertolken bij Marlux-Bingoal. “Thomas zie ik vooral als wegkapitein. Het is iemand die de andere renners kan motiveren. Thomas is altijd positief ingesteld. Ik heb hem nog nooit horen klagen. Hetzelfde geldt voor Dieter. Hij heeft mijn leeftijd. Tegen hem moet ik niet veel meer zeggen. Hij en Thomas nemen de anderen op sleeptouw.”

Marlux Bingoal rijdt ook nog de Boucles de la Mayenne, Ronde van Luik en Kreiz Breizh Elites, aangevuld met eendagskoersen als de Elfstedentocht, het BK op de weg en de Omloop Mandel-Leie-Schelde. Met Dwars door het Hageland en de Schaal Sels staan ook twee mooie offroadkoersen op het programma. “Ik heb mijn best gedaan om een deftig programma te voorzien, met als doel de renners gemotiveerd te houden. Zeker in de zomer is dat belangrijk, om met een grote basis aan de winter te kunnen starten.”

Nicolas Cleppe op zelfde niveau

Bij Telenet-Fidea Lions is Nicolas Cleppe de enige West-Vlaamse prof. De 22-jarige Ingelmunsternaar begint in september aan zijn tweede winter bij de grote jongens. Afgelopen zondag opende hij zijn wegcampagne in Verrebroek. “Vorig jaar zat ik er mee in de ontsnapping en was ik aan de finish kapot. Nu bleef ik in het peloton en was ik nog fris. Ik denk dat mijn vorm vergelijkbaar is met een jaar geleden. Toch liet trainer Marc Lamberts me minder lang, maar wel intensiever trainen. Mijn slechtste punt is nu eenmaal mijn explosiviteit en daar willen we met het oog op de winter aan werken.”

Michael Vanthourenhout werkt samen met Gianni Meersman
© BELGA

“Trainer Marc Lambert laat me intensiever trainen. Mijn slechtste punt is nu eenmaal mijn explosiviteit”

Cleppe rijdt nu de Ronde van België. “Daarna start ik in onder meer Dwars door het Hageland, een mooie koers die ik met een nationale crossploeg onder leiding van Sven Vanthourenhout zal afwerken. Ik voorzie net als vorig jaar ook een stage in de Dolomieten, maar Toon Aerts en ik moeten nog bekijken wanneer dat het best in onze agenda zal passen.”

Andere Gianni Vermeersch

Gianni Vermeersch vertoefde met Corendon-Circus, net als vorig jaar zijn ploeg tijdens de zomermaanden, voor twee weken op stage in Benicassim. Hij rijdt momenteel de Triptyque Ardennais. “Ik heb de indruk dat mijn conditie nog niet is zoals een jaar geleden, maar dat is de bedoeling. Ik presteer al een paar jaar goed op de weg, maar in functie van mijn winter moet ik dat afleren. Vorig jaar was ik in topconditie in augustus, maar eenmaal ik in september terugkwam van de VS, was mijn piek voorbij.”

“Net als Van der Poel en Van Aert presteer ik goed op de weg, maar bij hen gaat het niet ten koste van hun winter”

Michael Vanthourenhout werkt samen met Gianni Meersman
© BELGA

“Je leert uit zulke seizoenen. Ik ben geen Van der Poel of Van Aert. Ik presteer dan wel net als hen goed op de weg, maar bij hen gaat dat niet ten koste van hun winter. Daar moet ik mee leren leven. Ik zal het anders moeten aanpakken en daarom ben ik ook van trainer veranderd. Vroeger werd ik door professor Hespel en zijn Bakala Academy begeleid, maar intussen werk ik samen met Marc Hemeryck. Ja, ik kwam via Klaas Vantornout bij hem terecht. Ik weet dat hij Klaas vroeger tijdens de winter heel specifiek liet trainen. Het is de bedoeling om dat nu ook met mij te doen. Zo zullen we onder meer de focus leggen op meer crosstrainingen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.