Met zes bussen naar het BK: Gent wordt ‘Forza Lampaertland’

© foto Joke Couvreur
Redactie KW

Yves Lampaert is met kop en schouders de populairste West-Vlaamse renner van het moment. Dat blijkt toch uit een overzicht van de supportersclubs van onze profrenners. Zijn fanclub ‘Forza Lampaert’ telt 620 leden en is veruit de grootste van de provincie. Zondag trekken ze met zes volle bussen naar het BK in Gent, waar zelfs een stukje weiland wordt omgedoopt tot Forza Lampaertland.

Door Olivier Neese en Philippe Verhaest

Wie is de populairste West-Vlaamse profrenner van het moment? Afgaand op de grootte van de supportersclubs steekt één iemand met kop en schouders boven de rest uit: Yves Lampaert. Zijn fanclub Forza Lampaert telt op dit moment 620 leden. Zelfs als Guillaume Van Keirsbulck en Jens Keukeleire de leden van hun twee fanclubs samentellen, raken ze niet aan dat aantal. “Fenomenaal, de lidkaarten vlogen het voorbije jaar de deur uit”, zegt Heide Vandekerckhove, bestuurslid van Forza Lampaert. “Eind april organiseerden we een quiz en daar waren liefst 80 ploegen op aanwezig.”

Alleszeggend: van de veertien supportersbussen die straks van West-Vlaanderen naar Gent rijden, komen er zes van Forza Lampaert. Zij trekken naar een terrein langs het parcours, dat voor de gelegenheid omgedoopt wordt tot Forza Lampaertland. Bijna twee maanden bereidde het bestuur deze supportersactie minutieus voor. “De weide hebben we net gemaaid en zaterdagmiddag trekken een tiental mensen naar ons gelegenheidsdorp om alles in gereedheid te brengen. We nemen een eigen barwagen en sanitair mee, posteren enkele ruimte tenten, zorgen voor groot scherm om de koers te volgen en een dj en ‘s middags opent de Ingelmunsterse slager Bart Buyse een mobiele frituur om de hongerige magen te spijzen. We houden de kostprijs ook bewust laag: 50 euro voor leden , 55 euro voor niet-leden. Die worden dan meteen ook lid van Forza Lampaert. Geef toe, daar kán je toch niet voor thuis blijven?”

Eigen zonnebrillen, petten, polo’s…

Ook aanwezig: een merchandisingstand die op veel festivals niet uit de toon zou vallen. Je kan je stilaan een volledige Forza Lampaert-outfit aanmeten: petten, zonnebrillen, hoodies, polo’s, vlaggen… “Enkel onze blauwe mutsen laten we thuis. We gaan er van uit dat we die niet zullen nodig hebben”, knipoogt Heide. “We zullen er alvast voor zorgen dat er ter hoogte van Forza Lampaertland een blauwe (themakleur van de fanclub, red.) orkaan voor de nodige decibels zal zorgen. Wij hopen op niet te warm en droog weer en hebben die dag maar één doel: Lampie naar de overwinning schreeuwen. En als de vele honderden fans allemaal hun verstand gebruiken, kan de dag zeker niet stuk.” Achteraf trekken de autocars opnieuw richting Ingelmunster, waar Forza Lampaert verzamelt in het ontmoetingscentrum van de gemeente. “Daar zetten we het feest verder en ook Yves heeft beloofd om nog langs te komen. Of dat opnieuw met de driekleur om de lenden zal zijn? We duimen nu al!”

Wij zorgen langs het parcours voor een oorverdovende blauwe orkaan. Alles om ‘Lampie’ die driekleur opnieuw te bezorgen

Yves Lampaert zelf apprecieert de inspanningen van zijn supportersclub enorm. Via WhatsApp houdt het bestuur hem constant op de hoogte van de vorderingen en eens in het zadel zorgt die massale aanwezigheid voor een stevige boost, zegt hij. “Het is fantastisch wat het bestuur uit haar mouw schudt”, glundert de huidige Belgisch kampioen. “Vorig jaar stuwden de fans me echt vooruit en ook dit jaar wordt het zot. Er wordt in het peloton ook over het supporterslegioen van Forza Lampaert gepraat. Dan ben ik toch wel trots dat het om mijn mensen gaat. Ik zal sowieso tijdens een van de eerste passages langs het fandorp voorop rijden, want ik apprecieer écht dat ze in zo’n grote getale naar het BK afzakken. Het bezorgt me kippenvel.”

Na de koers zelf Forza Lampaertland opzoeken, zal er voor de boerenzoon niet bij zijn. “Maar ik ga wel nog langs in Ingelmunster om iedereen te begroeten. Dat vind ik niet meer dan normaal. Zij spannen zich in voor mij, dan doe ik ook graag iets terug. Of ik de tricolore opnieuw naar West-Vlaanderen zal meenemen? (glimlacht) Het wordt niet makkelijk, maar mezelf opvolgen zou echt wel de kers op de taart zijn. Dan staat er die vele honderden supporters opnieuw een lange feestnacht te wachten!”

Volderkesdorp

Waarom is Lampaert zo populair? Zijn authenticiteit én natuurlijk zijn prestaties. Als je wint, heb je vrienden. “Onze supportersclub is nu nog bescheiden. Het is wachten op één uitschieter en dan zal je het ledenaantal fors zien toenemen”, verwoordt de voorzitter van de Zico’s Fantastico’s, de fanclub van Zico Waeytens, het. Hetzelfde merkt Stijn Devolder in de winter van zijn carrière op. Ten tijde van zijn zeges in de Ronde van Vlaanderen, telde de supporterclub Stijn Devolder Sellewie 1.200 leden. Dat was toen zelfs meer dan De Kasseifretters van Tom Boonen. Maar toen de uitslagen van Volderke minderden, kalfde ook ook het ledenaantal af. Desondanks kan de bijna 40-jarige Devolder nog steeds rekenen op een fanclub met 250 leden. Een bus naar het BK leggen de supporters van Devolder, toch driemaal Belgisch kampioen op de weg, niet in. “We zijn al volop bezig met het Belgisch kampioenschap van volgend jaar in Anzegem”, klinkt het. “Vlakbij de deur, in wellicht het laatste seizoen van Stijn. Dat moet het laatste orgelpunt worden in zijn carrière. We zoeken een terrein op de Hotondberg om daar een ‘Volderkesdorp’ te laten verrijzen.” Maar dus eerst nog een spetterende editie van Forza Lampaertland.