Met een zege én selectie voor EK piste mag junior Diel Vergote terugblikken op geslaagd seizoen

Diel Vergote. © foto Coghe
Stijn Moerman

De 18-jarige Diel Vergote uit Meulebeke sloot het seizoen af met een vierde plaats in Neerijse en bewees daarmee dat hij na dit lange en vreemde seizoen nog altijd in orde is.

“Voor de lockdown had ik met Kuurne-Brussel-Kuurne (50ste) en De Klijte (14de) nog twee wedstrijden kunnen meepikken. Daarin bewees ik dat ik goed uit de winter was gekomen. Alleen heb ik niet zo slim gekoerst door van bij de start in de aanval te trekken en mezelf op die manier te vergalopperen”, lacht Diel Vergote. “In de lockdown ben ik hard blijven trainen, maar de eerste koersen in juli heb ik aan mij voorbij laten gaan. Ik heb toen thuis nog wat geholpen in de bedrijven van mijn ouders (Dakwerken Wim Vergote en broodjeszaak De Sneppe, red.). Na een stage met Alex Vandenbulcke in de Ardennen finishte ik in mijn eerste koers – in Kruisem – meteen op de tweede plaats. Ik voelde dat het wat wennen was en dat de andere renners al enkele koersen in de benen hadden, maar de koers draaide uit op een sprint.”

Zege in Zolder

De Meulebekenaar had het goede ritme snel te pakken, want op 25 juli won hij een oefenkoers in Zolder. “Het was een droom om dit seizoen te kunnen winnen en het is me gelukt. We waren al vroeg met zeven man in de aanval en in de sprint kon ik de klus klaren. Ik was er als eerste aan begonnen en ze kwamen er niet meer over”, aldus de junior van Canguru-QTS-Air College CT, die eerder al vijfde was geworden in Kerniel en daarna twee keer vierde werd, in Lommel en zondag in Neerijse.

Vergote kreeg ook een selectie in de bus voor het EK piste in Italië, waar hij zou deelnemen aan de ploegenachtervolging én de individuele achtervolging. “Maar bondscoach Nicky Cocquyt vond me niet goed genoeg, waardoor ik alleen de individuele achtervolging mocht rijden. Er werd mij aangeraden om daarvoor voor een 55×16 als verzet te opteren, maar dat was te klein voor mij, waardoor ik op het einde niet meer kon versnellen. De ontgoocheling was groot, maar achteraf zag ik dat ik er dezelfde tijd neergezet had als in januari in Apeldoorn. Dat was dan toch zo slecht niet. En met mijn vierde plaats in Neerijse zondag heb ik bewezen dat mijn conditie nog altijd goed is. Ahja, het EK is bovenal toch een prachtige ervaring geweest in dergelijk seizoen”, besluit Diel Vergote, die volgend seizoen als belofte debuteert bij Home Solutions-Soenens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.