Merlijn Decoster vindt zijn gading bij Franse ploeg

Redactie KW

Na een erg tegenvallende tweede seizoenshelft vorig jaar is Merlijn Decoster vol goede moed aan een nieuw jaar als elite zonder contract begonnen. Hij rijdt nu voor het Franse Vélo-Club Villefranche-Beaujolais om er een programma met veel klimkoersen af te werken.

“Vorig seizoen begon nochtans goed”, begint Merlijn zijn verhaal. “Ik was net afgestudeerd en mocht daarom een jaar alles op de koers zetten. Ik had een goede winter achter de rug en was in vorm, maar eind mei sloeg de sfeer plots om. In de Triptyque Ardennais kreeg ik een op het eerste zicht doodgewone verkoudheid te pakken, maar ik ben er wel voortdurend mee blijven sukkelen. Ik wil hiermee geen uitvlucht zoeken voor mijn mindere prestaties daarna, maar het valt wel op dat het sindsdien achteruit is beginnen te gaan. Na de Triptyque heb ik misschien nog hoogstens tien koersen gereden, maar geraakte ik praktisch niet vooruit. Dat is natuurlijk heel sneu. Je krijgt de kans om alles op de koers te zetten, maar kan sommige wedstrijden zelfs niet eens uitrijden. Dan is het plezier er snel af.”

Mijn voornaamste doel is om dit jaar opnieuw plezier te beleven. Dat gaat wel in zekere zin samen met een goede conditie en mooie prestaties, maar ik wil ook niet te veel druk meer op de ketel zetten, bijvoorbeeld om nog prof te worden

Bovendien had de Oostendenaar ook nog geen team gevonden om het seizoen 2019 mee aan te vatten. “Ik was eigenlijk al van plan om individueel te gaan rijden, tot ik in januari alsnog een aanbod kreeg. De Franse Divisie 1-ploeg Vélo-Club Villefranche-Beaujolais wilde me in zijn rangen en bood een aantrekkelijk programma aan met veel klimkoersen in Frankrijk. Intussen ben ik al mee op stage geweest en ik voel me er alleszins goed. Mijn voornaamste doel is om dit jaar opnieuw plezier te beleven. Dat gaat wel in zekere zin samen met een goede conditie en mooie prestaties, maar ik wil ook niet te veel druk meer op de ketel zetten, bijvoorbeeld om nog prof te worden. We zien wel wat het geeft. Ik zal alleszins de kans krijgen om me te tonen in het klimwerk, dat is wat ik het liefste doe. Die vlakke, Vlaamse koersen liggen me niet.”

Afgelopen zondag opende Merlijn zijn seizoen in de Transversale des As. Dit weekend wachten de GP Saint-Etienne Loire en Annemasse-Bellegarde et retour. “Het zijn twee mooie koersen bergop. Ze dienen vooral om te testen hoe ik uit de winter gekomen ben, want het voorjaar is doorgaans niet mijn beste periode. Meestal kom ik pas rond mei echt in topvorm.” (RRK)