Maxime Farazijn op weg naar een Franse amateurploeg?

Maxime Farazijn mag niet blijven bij zijn ploeg. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Na drie seizoenen kreeg Maxime Farazijn bij Sport Vlaanderen-Baloise geen nieuw contact voorgeschoteld. De 24-jarige zoon van ex-prof Peter Farazijn kiest wellicht voor een Franse amateurploeg. “Ik maak me geen zorgen en koers nog altijd heel graag.”

Maxime Farazijn maakte in het voorjaar van 2016 een geslaagd debuut bij de grote jongens. “In dat eerste seizoen heb ik veel te veel moeten koersen”, beseft de Vlamertingenaar. “Later op dat seizoen en eigenlijk ook in mijn tweede jaar heb ik daar nog last van ondervonden. Dit seizoen presteerde ik redelijk constant, ook al had ik wat pech.”

Enkele verdienstelijke prestaties volstonden uiteindelijk niet voor een nieuw contract. Het onheilstelefoontje liet erg lang op zich wachten. “De merde is natuurlijk dat ik het pas eind september te horen kreeg. Dat is laat om een nieuwe ploeg te zoeken. Geen slecht woord over de ploeg trouwens, ik heb me daar drie jaar goed gevoeld.”

Een artikel over de beslissing schoot bij Farazijn wel in het verkeerde keelgat. “Ik zou zogezegd tegen de ploegbelangen ingaan, daar ben ik toch serieus van verschoten. Zelfs in Parijs-Bourges – toen ik al wist dat ik niet mocht blijven – heb ik nog alles gedaan voor de ploeg. Ik weet zelfs niet over welke koers of welk incident het zou gaan. Met andere renners had de ploegleiding trouwens wél discussies, maar die namen noem ik niet. Zo zit ik niet in elkaar. Ik kan wel zeggen dat ik de laatste jaren als mens veel heb bijgeleerd.”

La France

In de zoektocht naar een nieuwe ploeg kwamen meerdere voorstellen op tafel, maar een beslissing is nog niet gevallen. “Op procontinentaal niveau zijn er geen opties, al zijn er wel contacten geweest. Er kwamen vooral aanbiedingen van verschillende Franse amateurploegen, maar het moet natuurlijk iets deftigs zijn.” In een dagblad werd het Picardische CC Villeneuve Saint-Germain al genoemd als nieuwe bestemming van de zoon van Fausto. “Dat is zeker een deftig voorstel, maar ik heb nog nergens mijn krabbel gezet. Ik wil de eerstkomende dagen beslissen.”

Op het Franse amateurniveau hoopt Maxime zich eventueel in de kijker te rijden van Franse profteams. “Ik weet nog niet hoe mijn programma er zou uitzien, maar dat is ook niet zo belangrijk. Ik start overal met ambitie, al is het in de grootste strontkoers. (lacht) Ik rij nog altijd graag met de fiets. Volgend seizoen wil ik me weer meer amuseren. Ik heb de trainingen al hervat, we zien wel bij welke ploeg ik uitkom.” (ACL)