Maxime Farazijn (25) wil weer een stapje hogerop

Maxime Farazijn rijgt dit seizoen de ereplaatsen aaneen, maar een overwinning ontbreekt voorlopig. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

In september 2018 kreeg Maxime Farazijn te horen dat zijn profcontract bij Sport-Vlaanderen Baloise niet werd verlengd. Dit seizoen probeert de 25-jarige Vlamertingenaar als elite zonder contract voor het Franse CC Villeneuve Saint-Germain zijn carrière een nieuwe wending te geven. “Ik ben nog niet klaar met het wielrennen.”

Het verhaal van Maxime Farazijn is gekend. Met adelbrieven van bij de jeugd kwam hij in 2016 met brio over naar de jongerenploeg Topsport Vlaanderen-Baloise. Hij moest naar eigen aanvoelen te veel koersen en ondervond er in zijn tweede jaar als prof wat last van. In 2018 stond hij er opnieuw, maar kreeg hij vaak af te rekenen met pech. Enkele verdienstelijke prestaties volstonden uiteindelijk niet voor een nieuw contract. Pas in september kreeg hij te horen dat er geen plaats meer was voor hem, waardoor het moeilijk werd om prof te blijven. Uiteindelijk kon hij in november tekenen voor het Franse CC Villeneuve Saint-Germain, maar dan wel als elite zonder contract. “Dat was een moeilijke periode, maar ik kan er niet blijven bij stilstaan. We moeten vooruit en ik ben blij met de kansen die ik krijg van de ploeg. Ik ben geen prof meer, maar ik leef er wel nog 100 procent voor.”

Overwinning ontbreekt

De eerste seizoenshelft van Maxime was er een van vele ereplaatsen. Vorige week behaalde hij nog een achtste plaats in het eindklassement van de Ronde de l’Oise, een rittenkoers van tweede categorie op de UCI-kalender. “Het gevoel zit al het hele seizoen goed, maar die overwinning ontbreekt nog. Als allrounder kan ik op elk parcours mijn plan trekken. Ik heb bijvoorbeeld een goede sprint, maar vaak is er iemand net sneller.”

Ik ben blij met de kansen die ik krijg van de ploeg. Ik ben geen prof meer, maar ik leef er wel nog 100 procent voor

Vanavond start Maxime in de kermiskoers van Geluwe om zo wat snelheid voor zondag in de benen te hebben. Dan staat hij immers met zijn ploeg aan de start van de Boucles de l’Austreberthe. Daar kan hij in de voetsporen treden van Meulebekenaar Stijn Steels, die er won in 2012 voor Dieter Bouvry. Dinsdag volgt dan nog een criterium in Staden als laatste opstap naar het Belgisch kampioenschap tijdrijden van donderdag in Middelkerke. “De ploeg rijdt toch even geen wedstrijden, dus waarom niet. Ik heb me wel niet speciaal voorbereid, maar ik ga me voluit geven. Na het BK las ik een rustperiode van anderhalve week in om me zo voor te bereiden op de tweede seizoenshelft.”

Internatie Reningelst

Maxime is niet de enige Farazijn in het huidige peloton. Zus Leontine trad vorig jaar in de voetsporen van haar broer. De wielergenen van papa Peter Fausto Farazijn doen duidelijk hun werk. “Leontine is gestaag aan het groeien. Of ze tips vraagt? Ze zoekt vooral zelf haar weg. Ik heb het ook zo gedaan. Door een keer goed met je hoofd tegen de muur te lopen, leer je nog het meest.”

Farazijn was drie jaar profrenner bij Topsport Vlaanderen. (foto Belga)
Farazijn was drie jaar profrenner bij Topsport Vlaanderen. (foto Belga)© BELGA

In juli start Maxime zijn tweede seizoenshelft. “Mijn eerste grote doel is de vijfde manche van de Coupe de France in juli. Die wedstrijden zijn enorm belangrijk voor de ploeg. We staan voorlopig als eerste in het ploegenklassement en die positie willen we verdedigen. Daarnaast ga ik zeker een aantal kermiskoersen in de streek rijden. Ook start de ploeg in de Internatie van Reningelst.” Na de tegenslag van eind vorig seizoen, zit Maxime duidelijk opnieuw goed in zijn vel. “Mentaal ging het de voorbije jaren soms minder, maar nu voel ik mij opnieuw goed op en naast de fiets. Ik ben er nog maar 25 en mijn resultaten tonen dat ik nog niet afgeschreven ben. Ik ben nog niet klaar met wielrennen en dat wil ik bewijzen. Ik wil opnieuw prof worden.”