Maxime De Poorter wordt samen met boezemvriend Thomas Joseph prof

© Ph PRADIER
Redactie KW

Zillebekenaar Maxime De Poorter wordt in 2020 prof bij het continentale Tarteletto-Isorex. Na een overgangsjaar als elite zonder contract bij een Franse ploeg is hij klaar voor een nieuwe start in Belgische loondienst. Bij de troepen van Peter Bauwens wordt hij nota bene herenigd met boezemvriend Thomas Joseph, die er na een jaar als elite zonder contract ook prof kan worden.

Zillebekenaar Maxime De Poorter was bij de juniores één van Belgisch beste renners. Als eerstejaars won hij al de Interclub in Reningelst. Als tweedejaars volgde de definitieve ontbolstering met onder meer winst in een rit van de Sint-Martinusprijs Kontich en de klimkoers van Herbeumont. Hierdoor kon hij een overstap versieren naar de belofteploeg van EFC. Maar zijn beloftencarrière werd er één van hoogtes en laagtes. De Poorter won een aantal mooie wedstrijden, maar kende ook veel pech. Zijn laatste jaar als belofte ging door een knieblessure en twee zware valpartijen de mist in, waardoor hij naast het beoogde profcontract greep.

Maxime De Poorter wordt samen met boezemvriend Thomas Joseph prof

Vorig jaar hadden we al contact, maar toen kwamen we net niet tot een overeenkomst. We bleven contact houden en kwamen nu wel tot een akkoord. Een opluchting voor me

Een Franse reddingsboei zorgde ervoor dat hij bleef doorzetten en ook in 2019 actief was in het wielerpeloton. “Ik ben Espoir Cycliste Saint-Etienne Loire dankbaar voor de kans die ik kreeg. In België heerst vaak de mentaliteit dat, wanneer je geen belofte meer bent, je afgeschreven wordt als prof. In Frankrijk kreeg ik toch de kans om mij te bewijzen als renner. Ik reed een sterk voorjaar met als hoogtepunt een overwinning in de Tour de l’Ardèche Méridionale. Hierna kreeg ik een dip, maar de laatste weken gaat het opnieuw beter. Bij de ploeg kreeg ik de kans om een aantal zware wedstrijden te rijden. Zo kon ik mij als renner verder ontwikkelen. Dit moet ik kunnen meedragen naar volgend jaar.”

Met Joseph in de ploeg

De Poorter krijgt nu loon naar werken en wordt in 2020 prof bij Tarteletto-Isorex. “Vorig jaar hadden we al contact, maar toen kwamen we net niet tot een overeenkomst. We bleven contact houden en kwamen nu wel tot een akkoord. Een opluchting voor me.” Bij Tarteletto wordt Maxime herenigd met boezemvriend Thomas Joseph. De Kemmelnaar reed er dit jaar al als elite zonder contract. Hij behaalde een aantal knappe resultaten en versierde zo een profcontract voor 2020. “Maxime en ik kennen elkaar heel goed. We begonnen beide onze carrière bij Wervik en reden samen tot bij de nieuwelingen. Daarna koos ik meer voor het veldrijden en bleef Maxime op de weg. 2019 was een moeilijk jaar voor hem. Ik wist dat hij opnieuw hogerop wou en adviseerde hem dan ook om contact op te nemen met de ploeg. Ik ben blij dat het hem gelukt is. Maxime is profwaardig en verdient dit echt. Als tweede – en derdejaarsbelofte behaalde hij mooie resultaten en leek hij op weg naar Sport Vlaanderen-Baloise. Maar dat pechjaar 2018 verpeste zijn kansen en dat heeft er serieus bij hem ingehakt.”

Maxime De Poorter wordt samen met boezemvriend Thomas Joseph prof

“Zijn keuze om in Frankrijk te koersen was gedurfd en één met risico’s. Daar heb je toch niet de zichtbaarheid dat je hier hebt, maar het is hem toch gelukt. Dit profcontract kan voor hem de sprong opwaarts zijn dat hij nodig heeft in zijn carrière.” De carrière van Maxime en Thomas tonen toch wat gelijkenissen. Thomas leek bij de beloften ook op weg naar een profcontract als veldrijder, maar greep uiteindelijk ernaast. “Thomas was als vierdejaars bij de betere beloften van het land. Toch mocht hij niet mee naar het WK en kreeg hij geen profcontract, onbegrijpelijk. Hij is altijd een goed wegrenner geweest en maakte op een bepaald moment de switch naar de weg. Met succes, want zijn seizoen dit jaar mag gezien worden. Ik ben blij dat we volgend jaar opnieuw samen in dezelfde tenue kunnen rijden. Ik ben de ploeg dan ook enorm dankbaar voor deze kans en grijp ze met beide handen”, vervolgt Maxime.

Pro continentaal in 2021?

Tarteletto-Isorex staat voor een grote vernieuwing in 2020. Peter Bauwens kiest ervoor om de kern in te perken en laat kwaliteit primeren op kwantiteit. “Met Elias Van Breussegem, Maxime Vantomme en Julien Van Den Brande hebben we toch een aantal renners met ervaring. Maxime verdiende al zijn strepen als prof en leert ons veel bij”, vertelt Maxime over zijn voorbeeld. “Het is een ideale mix van ervaring en jonge renners. Maxime Vantomme heeft tonnen ervaring en kan ons veel bijleren over koerstechniek en wedstrijdsituaties”, gaat Thomas verder.

In de wedstrijden van eerste – en buiten categorie kunnen we zeker ons ding doen. We moeten durven ambitieus zijn en te streven naar podiumplaatsen of dichte ereplaatsen

Het programma voor 2020 is nog niet definitief, maar Thomas en Maxime barsten alvast van goesting om eraan te beginnen. “In de wedstrijden van eerste – en buiten categorie kunnen we zeker ons ding doen. We moeten durven ambitieus zijn en te streven naar podiumplaatsen of dichte ereplaatsen. Daarvoor gaan we soms wat meer durf moeten tonen. Ik reed vorige week Koolskamp Koerse en de WorldTour-ploegen behandelen je echt als een klein ploegje. Op zo’n moment moeten we durven onze plaats afdwingen. Ik kijk persoonlijk enorm uit naar de semiklassiekers en de offroad-wedstrijden. Deze liggen me heel goed. Ik werd dit seizoen 15de in de Antwerp Port Epic en in de Tro Bro Léon was ik ook op weg naar een goede notering tot ik pech kende. In deze wedstrijden wil ik mij tonen volgend jaar.”

Maxime De Poorter wordt samen met boezemvriend Thomas Joseph prof
© Ph PRADIER

Maxims programma voor 2020 ligt nog niet vast, maar Thomas heeft alvast een idee welke wedstrijden Maxime moeten liggen. “Hij moet zich meer op zijn sprint toeleggen. Als we met een beperkt peloton naar de meet gaan, moet hij zijn ding kunnen doen. Wedstrijden zoals de Elfstedenronde of Nokere Koerse moeten hem liggen.” Peter Bauwens is alvast ambitieus met Tarteletto-Isorex. Eerder liet hij namelijk weten dat hij in 2021 graag procontinentaal wil worden.

Ronde van Iran

Nu beide renners een profcontract voor 2020 bemachtigd hebben, kunnen ze met een gerust gevoel 2019 afwerken. “Ik start maandagmiddag nog in Berlare en woensdag volgt Langemark. Zaterdag rijd ik dan voor het laatst in Frankrijk. In oktober sluit ik mijn seizoen af met een aantal regionale kermiskoersen, de profkoers in Zwevezele en de Grote prijs Jules Van Hevel van Ichtegem. De conditie is nog goed dus we maken er het beste van”, gaat Maxime verder. Ook Thomas zijn seizoen zit er nog niet op. “Op 2 oktober start ik in de Ronde van Iran. Daarna volgen nog de Tacx Pro Classic en de Memorial Rik Vansteenbergen. Ik ben nog gemotiveerd en wil met een goed gevoel de winter ingaan”, besluit de Kemmelnaar.

(Simon Dekaezemaker)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.