Maxime De Poorter (23) breekt de ban in Aubenas

Maxime De Poorter kwam vorige zondag solo aan in Aubenas tijdens de Tour de l’Ardèche Méridionale. Hij ziet deze zege als een ideale voorbereiding op een belangrijke maand mei. Begin juni is hij nog eens in onze contreien aan het werk. Dan betwist hij de profkermiskoers van Isières.

Maxime De Poorter. (foto Jean-Claude Comby)

Maxime De Poorter (23) mocht voor het eerst het zegegebaar maken voor zijn nieuwe ploeg Espoir Cycliste Saint-Etienne Loire. In de Tour de l’Ardèche Méridionale finishte hij solo. Zijn familie en vrienden volgden zijn machtsontplooiing vanuit het thuisfront in de Westhoek intens mee.

Mijn huidige ploeg is al een stap vooruit, ook al lijkt dat niet zo voor de buitenwereld in België

De rit van 134 kilometer tussen Vogüé en Aubenas (op 150 kilometer van zijn verblijftplaats Saint-Etienne) kende een geaccidenteerd parcours. “Het was een lastige wedstrijd met heel wat aanvalspogingen waardoor het peloton stelselmatig uitdunde”, doet Maxime het relaas. “Uiteindelijk gingen we de finale in met ruime kopgroep. Op 20 kilometer van de streep bleven we met vijf over en had ik nog een ploegmaat mee. Op de laatste helling van de dag, zowat 13 kilometer van de meet, reageerde ik op een uitval waardoor we met twee voorop raakten. De samenwerking verliep stroef, want mijn metgezel wilde niet meer meerijden. Toen onze voorsprong naar 30 seconden slonk, poefte ik ervan weg. Na een solo van vier kilometer kwam ik met 36 seconden voorsprong aan. Het was een parcours dat me lag met enkele stevige kuitenbijters en de hele dag op en af. Een dag eerder eindigde ik nog als 37ste. Toen voelde ik nog de naweeën van een intensieve trainingsperiode. Zondag had ik een beter gevoel en was het dus bingo.”

Na zijn zege gaf Maxime een interview in bijna vlekkeloos Frans. “De taal vormde nooit een struikelblok om in dit avontuur te stappen. Maar door hier te verblijven, is mijn Frans er natuurlijk flink op vooruitgegaan.”

Belangrijke meimaand

Ook voor zijn eerste zege was Maxime al relatief tevreden over zijn seizoensbegin. “Ik mag zeker niet klagen. Toch had ik graag wat sneller de hoofdvogel afgeschoten. Ik heb sinds februari een goede vorm te pakken. Daarom was het een beetje frustrerend dat ik niet verder kwam dan vierde plaats in GP Saint-Etienne en een vijfde plaats in Dijon-Auxonne.”

Nu volgt een belangrijke en goedgevulde meimaand. “De Ardèche Méridionale vormde een ideale voorbereidingswedstrijd op deze belangrijke periode. De overwinning is goed voor het vertrouwen en er is de bevestiging dat de conditie oké is. Op 1 mei was er Chatillon-Dijon, zondag is er Entre Brenne et Montmorillonnais. Verder start ik van 9 tot 12 mei in de rittenkoers Rhône Alpes Isère Tour. Dit zijn allemaal pittige wedstrijden met een sterk deelnemersveld. De ambitie is om ook hier enkele resultaten neer te zetten.” Intussen verblijft Maxime nu al enkele maanden in Saint-Etienne, hoofdstad van het departement Loire. “Het is uiteraard een aanpassing, maar ik voel me goed. De entourage en ploegmaats stralen veel vertrouwen uit en zorgen ervoor dat ik me thuisvoel, wat dus aardig lukt.”

Isières

Op paasmaandag reed Maxime nog op de Vierkaven in Moorslede (19de), een volgende Belgische wedstrijd volgt normaal op 2 juni. “Dan start ik in het Henegouwse Isières in de Grote Prijs José Dubois. Isières ligt niet ver van Ath en op ongeveer 90 kilometer van Zillebeke”, duidt Maxime, die nog niet te veel wil vooruitdenken over 2020. “Ik bekijk het stap per stap. Mijn huidige ploeg is al een stap vooruit, ook al lijkt dat niet zo naar de buitenwereld in België. We zijn begin mei, 2020 is dus nog veraf”, blijft Maxime De Poorter nuchter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.