Maxim Dewulf staat er meteen in eerste seizoen als belofte

Stijn Moerman

Maxim Dewulf (18) heeft de overstap naar de beloften zonder problemen verteerd. In de A-crossen staat de Winkelnaar al meer dan zijn mannetje en in de B-veldritten strijdt hij telkens mee voor het podium. In Balegem moest hij zelfs pas in de sprint de duimen leggen tegen de ervaren Berne Vankeirsbilck. “Ik heb wel al wat pech gekend, maar ik hoop toch eens top tien te rijden in een A-cross”, aldus Maxim, die nu deel uitmaakt van Marlux-Bingoal.

“De overstap van de juniores naar de beloften is heel groot, maar blijkbaar heb ik het goed verteerd”, steekt Maxim Dewulf (18) van wal. “In de eerste crossen van het seizoen was het wat zoeken, maar geleidelijk aan ging het steeds beter en beter. Het was vooral wennen aan het feit dat de meeste crossen nu al een uur duren. Maar ondertussen heb ik het goede ritme te pakken en kon ik al heel wat goeie crossen rijden.”

Dat bewees de Winkelnaar onder meer met een tweede plaats in Balegem, een vierde stek in Tielt en een vijfde plaats in Beernem. Maar ook in de A-crossen liet hij al meermaals mooie dingen zien. “Al is dat nog niet altijd te zien aan mijn resultaten, want ik kende al verschillende keren wat pech. Zo kwam ik bijvoorbeeld in Overijse ten val bij de start. Toen ik na een lange inhaalrace in tiende positie reed, brak ik mijn schoen en moest ik een heel stuk lopen. Ook in Antwerpen was ik ondanks een mindere start op weg naar een toptienplaats, maar verloor ik mijn ketting en zat mijn race er ook op. In die grote crossen sta ik trouwens altijd ver bij de start, waardoor ik van ver moet terugkomen.”

Ik kon al heel wat goeie crossen rijden, al is dat door de vele pech nog niet altijd te zien aan mijn resultaten

“In de B-crossen gaat het inderdaad goed. Het niveau ligt er wel hoger dan verwacht, maar na een half uur kom ik meestal op dreef. De rest begint het dan al wat moeilijker te krijgen, waardoor ik nog heel wat plaatsen kan opschuiven. In Balegem reed ik constant in vierde positie, maar naar het einde toe kwam ik voorin aansluiten. Ik wist dat ik in de sprint geen kans maakte tegen Berne Vankeirsbilck, maar ik was toch even ontgoocheld na de aankomst. Al was dat van korte duur, want als eerstejaars was dat toch een mooi resultaat”, aldus Maxim Dewulf.

Afgelopen weekend behaalde de eerstejaarsbelofte nog een 25ste plaats in Bredene. “In de eerste drie ronden had ik een slecht gevoel, maar daarna ging het toch iets beter. Een 25ste stek tussen de profs is niet slecht, maar ik denk dat er meer inzat. Het parcours met veel draaien en keren is normaal wel mijn ding, maar de ondergrond zoog precies, waardoor het lastig koersen was. Een mindere dag kan altijd wel eens gebeuren, maar voor de rest mag ik niet klagen over het huidige verloop van mijn seizoen.”

Nieuwe ploeg

De Winkelnaar hoopt die goede lijn de komende maanden dan ook door te trekken. “Mijn doel is om eens top tien te halen in een A-cross. Ik kijk ook wel uit naar het Belgisch kampioenschap in Kruibeke, al besef ik dat het als eerstejaars moeilijk zal worden tegen de oudere renners. Maar ik zal er het beste van maken”, besluit Maxim Dewulf, die vanaf deze winter alles op de cross kan zetten en sinds 1 januari deel uitmaakt van Marlux-Bingoal. “Een jongensdroom, dus mocht ik deze kans niet laten liggen.”

In zijn eerste veldrit voor zijn nieuwe ploeg, de Grote Prijs Sven Nys in Baal, legde Dewulf alvast beslag op een mooie 14de plaats.