Mauri Vansevenant uit Torhout begint aan zijn laatste maanden als belofte

Mauri Vansevenant. © foto Bart
Stijn Moerman

In juli maakt Mauri Vansevenant de overstap naar Deceuninck-Quick-Step, maar dat wil niet zeggen dat de naar Torhout uitgeweken Eernegemnaar de komende maanden op zijn lauweren zal rusten. Het klimtalent wil in schoonheid afscheid nemen van de beloftecategorie.

De prestaties van de 20-jarige Mauri Vansevenant zijn het afgelopen seizoen niet onopgemerkt voorbij gegaan. Zijn overwinningen in de Tour du Piémont Pyrénéen (Frankrijk) en de Giro della Valle d’Aosta (Italië), zijn vijfde stek in de Vredeskoers (Tsjechië) én zijn zesde plaats in de Ronde van de Toekomst (Frankrijk) leverden de zoon van ex-prof Wim uiteindelijk een profcontract van 3,5 jaar op bij de WorldTourploeg Deceuninck-Quick-Step van Patrick Lefevere.

“Het voorbije seizoen bracht meer dan ik ooit had durven dromen”, steekt de sympathieke Mauri Vansevenant van wal. “Ik had nooit verwacht dat ik dergelijke prestaties zou neerzetten. Uiteraard hoopte ik om beter te doen dan het jaar ervoor, maar dit… En niet alleen in het klim- en rondewerk kwam ik goed voor de dag. Ook in de vlakkere koersen deed ik het niet onaardig. Ik koerste altijd en overal volle bak mee, want ik vind dat je als klimmer niet alleen goed bergop moet kunnen rijden, maar op alle gebieden progressie moet boeken. Die manier van koersen zie je niet altijd terug in de uitslagen, maar ik werd er sterker van.”

“Of ik na mijn zege in Aosta op meer gehoopt had in de Toekomstronde? Nee, want die wedstrijd staat nog een stapje hoger. Nationale ploegen aan de start, tien dagen koersen… Mijn doel was top tien en dat heb ik met mijn zesde stek behaald. Ik heb zelfs een dag met de gele leiderstrui mogen rondrijden”, aldus de belofte van EFC-L&R-Vulsteke.

Diploma behalen

“Ik kijk uiteraard uit naar mijn overstap naar de profs, maar eerst focus ik mij nog volledig op mijn laatste maanden bij de beloften”, gaat de naar Torhout uitgeweken Eernegemnaar verder. “Het is een voordeel om nog een half jaar op dit niveau te koersen. Zo kan ik rustig verder groeien, nog wat ervaring opdoen en mijn bachelor elektromechanica aan Howest Brugge afwerken. Dat laatste is thuis nooit een discussie geweest, want vroeg of laat moet je op iets kunnen terugvallen. Je kan niet je hele leven blijven koersen, hé. En door eerst mijn studies af te werken, kan ik mij vanaf juli volledig focussen op het wielrennen”, aldus Mauri.

“In Aosta wordt het heel anders koersen, want alle ogen zullen nu op mij gericht zijn”

“Naast de Ardennenklassiekers zijn ook de rondes opnieuw een doel dit seizoen. Dan denk ik onder meer aan de Tour de la Mirabelle, de Vredeskoers en uiteraard de Ronde van Aosta. Daar zal ik mijn best doen om even goed te doen als vorig jaar, maar ik besef ook dat het heel anders koersen zal worden. Terwijl ik toen nog als underdog aan de start kwam, zullen alle ogen nu op mij gericht zijn. Ahja, we kunnen er alleen maar van bijleren en sterker van worden. Bij de profs is het dan toch weer van nul herbeginnen. Op mijn programma bij mijn profdebuut heb ik nog geen zicht. De kans bestaat dat ik debuteer in de Tour of Utah begin augustus, maar er staat nog niets vast.”

Wolfpack

“Wat ik van mijn profdebuut verwacht? Ik denk dat het in het begin wat wennen zal worden aan de manier van koersen bij de profs. Bovendien zal ik mezelf ook moeten ontdekken op dat niveau. Die eerste profmaanden zal ik dus vooral moeten bijleren. Maar ik ben ambitieus en hoop mij in het daaropvolgende seizoen toch al een paar keer te tonen. Ik kijk er enorm naar uit, want de kennismaking met de ploeg tijdens de stage in december was alvast een fantastische ervaring. Het is uiteraard een voordeel dat er veel West-Vlamingen in de ploeg zitten, zowel bij de renners als in de omkadering. En het viel me op dat de sfeer in de groep enorm goed zit. Het Wolfpack-gevoel is dus zeker geen fabeltje”, besluit Vansevenant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier