Van der Poel nam de beste start. In zijn spoor volgen onder anderen zijn oudere broer David, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Wout van Aert schoot bij de start uit zijn klikpedaal en moest zo in de buik van het pak het veld induiken. Bij het aansnijden van de tweede ronde volgde hij al op 20 seconden. Vooraan gingen Mathieu van der Poel en Michael Vanthourenhout er samen vandoor. Ze namen een handvol seconden op Lars van der Haar, die op zijn beurt gevolgd werd door Eli Iserbyt, David van der Poel en Toon Aerts.

Van der Haar overbrugde in zijn eentje de kloof. Aerts, David van der Poel en Iserbyt volgden zijn voorbeeld. Een nieuwe versnelling van Mathieu van der Poel deed zijn broer David, Iserbyt en Van der Haar de das om. Met nog twee ronden voor de boeg ging Van der Poel fors door bij de passage aan de zandstrook, waardoor ook Aerts en Vanthourenhout de rol moesten lossen.

De kersverse wereldkampioen was gaan vliegen, alleen de strijd voor de dichtste ereplaats leverde nog spankracht op. Daarvoor kwamen Aerts, Vanthourenhout en de teruggekeerde Van der Haar in aanmerking. Aerts viel door een schuiver letterlijk weg. Vanthourenhout en Van der Haar vochten een verbeten strijd uit, tot in de laatste bocht ook Van der Haar onderuit ging, nadat hij het wiel van Vanthourenhout aantikte. Van der Haar zag Aerts ook nog de laatste podiumplaats voor zijn neus weggraaien.

Van der Poel won in 2017 ook al eens in Maldegem. Vorig jaar ging de zege naar Laurens Sweeck.

(BELGA)