Mathieu van der Poel snelt in Scheldecross naar 14e seizoenszege

Redactie KW

De 23-jarige Nederlander Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zaterdag in Antwerpen voor het derde jaar op rij de Scheldecross gewonnen. De Europese kampioen kwam solo over de meet, met een voorsprong van een dikke minuut op wereldkampioen Wout van Aert en Toon Aerts, die na vier manches leider blijft in de DVV Trofee.

Het is de veertiende zege van het seizoen voor Van der Poel. Eerder mocht hij al het zegegebaar maken in Meulebeke, Ronse, Gieten, Boom, Bern, Ruddervoorde, Rosmalen, Niel, Gavere, Tabor, Hamme, Wachtebeke en Koksijde. in de Scheldecross prijkt zijn naam nu vier keer op de erelijst. Ook in 2014, 2016 en 2017 was hij de beste op het Strand van Sint-Anneke.

Mathieu van der Poel snelt in Scheldecross naar 14e seizoenszege
© BELGA

Van der Poel, Van Aert en Aerts bepaalden meteen de wedstrijd. Nadat Aerts de start voor zijn rekening had genomen, verdapperde de Nederlander bij de eerste passage aan de zandstrook naast de Schelde. Aerts repte zich naar de Europese kampioen. Achter dit duo volgde Van Aert met Michael Vanhtourenhout. De eerste ronde werd aan een razend tempo afgelegd, zodat de renners een cross over elf ronden kregen voorgeschoteld. Net voor het ingaan van de derde ronde smolten de twee duo’s samen en wat verderop sloot ook Laurens Sweeck aan.

Mathieu van der Poel snelt in Scheldecross naar 14e seizoenszege
© BELGA

In de vierde ronde ontbond Van der Poel nogmaals zijn duivels. Aerts verzette hemel en aarde om de Nederlander bij te benen, maar slaagde daar niet in. Hij kreeg in de achtervolging snel de steun van Van Aert en Vanthourenhout. Sweeck hing aan de rekker en zag de ruggen van Vanthourenhout en van Aert alleen maar kleiner worden.

Mathieu van der Poel snelt in Scheldecross naar 14e seizoenszege
© BELGA

Van der Poel maakte van het Strand van Sint-Anneke zijn speeltuin. Hij dartelde waar de rest ploeterde en bouwde zijn voorsprong verder uit. Over halfcross had hij Aerts, Vanthourenhout, Van Aert en Sweeck op 41 seconden gezet. Na een fietswissel – hij wou minder bandendruk – voerde Van der Poel de snelheid nog wat op. Achter hem moest Sweeck lossen. Van Aert schudde vervolgens ook Vanthourenhout van zich af. Alleen Aerts was bij machte om het wiel van de wereldkampioen te houden. Bij het ingaan van de slotronde had Van der Poel 1:05 op Van Aert en Aerts en was alleen de strijd om de tweede plaats nog spannend. Van Aert beslechtte die in zijn voordeel.

In de DVV Trofee ziet Toon Aerts zijn voorsprong gehalveerd. Hij heeft nu nog 57 seconden voor op Mathieu van der Poel en 2:45 op Michael Vanthourenhout.

(Belga – foto’s Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.