Mathieu Van der Poel klopt Wout van Aert in millimetersprint na titanenduel

Mathieu van der Poel won na een bijzonder spannende finale een rechtstreeks duel tegen Wout van Aert. © belga
Redactie KW

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft zondagnamiddag in Oudenaarde de 104e editie van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. In een sprint met twee bleek de Nederlander net iets sneller dan Wout van Aert (Jumbo-Visma). 34 jaar na zijn vader Adrie staat er opnieuw een Van der Poel op de erelijst van Vlaanderens Mooiste.

Vooraf werd er een duel tussen de drie tenoren Van Aert, Van der Poel en Julian Alaphilippe aangekondigd en daar leek het eens de koers in een beslissende plooi was gelegd ook op uit te draaien, maar nadat de Franse wereldkampioen van Deceuninck – Quick-Step op zo’n 35 kilometer van de streep voorin was weggevallen na een aanrijding met een motard, bleven er daar dus nog twee van over.

De achtervolgende groep kreeg de achterstand op de twee leiders niet meer naar beneden en het was dan ook al snel duidelijk dat het in de strijd om de zege tussen de twee crossers zou gaan. Na de laatste beklimming van de Paterberg hadden de twee leiders een voorsprong van meer dan een minuut op de achtervolgers, net voor de laatste vlakke dertien kilometer richting de meet in Oudenaarde.

Meer dan voldoende dus om het uit te houden aan de finish, waar het tot de onvermijdelijke sprint zou komen. VdP probeerde Van Aert in de laatste kilometer al snel uit zijn kot te lokken, maar onze landgenoot hapte niet en leek zo met een licht voordeel aan de sprint te beginnen. Van der Poel bleek echter net iets sneller en haalde het met een voorsprong van enkele centimeters. De Noor Alexander Kristoff vervolledigde het podium. De Fransman Anthony Turgis werd vierde, voor Yves Lampaert. Met ook nog Dimitri Claeys (6), Oliver Naesen (7) en Tiesj Benoot (10) finishten er vijf Belgen in de top tien.

Traditionele vroege vlucht

Voor Van der Poel was het de grootste zege van het seizoen. Eerder werd hij Nederlands kampioen, was er een ritzege in de Tirreno, en ook nog een ritzege en de eindzege in de BinckBank Tour. In de topkoersen moest hij echter vrede nemen met de ereplaatsen.

De vanwege de coronamaatregelen meest bizarre Ronde van Vlaanderen ooit werd ook een zeer bewogen editie. Van bij de start volgde de ene uitvalspoging de andere op. Na 23 kilometer koers vormde de traditionele vroege vlucht zich dan toch. Daar maakten Gregor Mühlberger, Gijs Van Hoecke, Samuele Battistella, Dimitri Peyskens, Danny van Poppel en Fabio Van Den Bossche deel van uit. Julien Vermote trachtte in zijn eentje de kloof naar de kopgroep te overbruggen, maar slaagde niet in zijn opzet.

In de aanloop naar een eerste keer Oude Kwaremont bleef het tempo in het peloton opmerkelijk laag. Na die helling waren Wout van Aert en Tim Wellens het slachtoffer van een valpartij. Zij konden na verloop van tijd weer aansluiten bij de grote groep. Edvald Boasson Hagen zette in zijn eentje een tegenaanval op. De Noor kon zo net een gesloten overweg ontlopen, terwijl het peloton wel voet aan grond moest zetten.

Battistella haakt af

Boasson Hagen werd opnieuw tot de orde geroepen op de kasseistrook van de Haaghoek. De nervositeit nam van dan af de bovenhand en in de grote groep bewoog het constant. Die nervositeit resulteerde in enkele valpartijen waarbij onder meer Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Sören Kragh Andersen, Hugo Hofstetter en Silvan Dillier in de brokken deelden.

De vijf vroege vluchters stoven na 188 kilometer koers een tweede keer de Oude Kwaremont op. Dimitri Peyskens was immers in aanloop naar die bult ten val gekomen. Ook voor Samuele Battistella ging het te snel terwijl het peloton volgde op amper 45 seconden. Na de eerste beklimming van de Paterberg smolt alles samen. Tot Dries Devenyns, Julian Alaphilippe en Dylan van Baarle gingen versnellen. Romain Bardet en Oliver Naesen brachten het peloton terug.

Op de Koppenberg versplinterde de grote groep onder impuls van Julian Alaphilippe en Anthony Turgis. Bij de passage van de Mariaborrestraat vormde zich een kopgroep van zowat dertig renners. Alaphilippe bleef woekeren met de krachten en sprong weg met Mathieu van der Poel. Ter hoogte van de Taaienberg vervoegde Wout van Aert het tweetal. De verstandhouding bij dat trio was voortreffelijk tot op 37 kilometer van de finish Julian Alaphilippe even niet oplette en tegen een motard van de wedstrijdjury botste. De Franse wereldkampioen kwam zwaar ten val en verdween uit de wedstrijd.

Niet talmen

Voorin werd er niet getalmd. Achter het leidende duo vormde zich een groep met 18 renners, met daarin Alberto Bettiol, Sep Vanmarcke, Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Florian Sénéchal, John Degenkolb, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Valentin Madouas, Dylan Teuns, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Alexander Kristoff, Dimitri Claeys, Arjen Livyns, Xandro Meurisse, Andrea Pasqualon en Anthony Turgis.

Oliver Naesen zette bij de laatste passage van de Oude Kwaremont in zijn eentje een tegenreactie op. Naesen bleef ook op de Paterberg in derde positie rijden terwijl dan al lang duidelijk was dat de winnaar te zoeken was bij het duo voorin. De voormalige Belgische kampioen kraakte echter in de laatste tien kilometer en werd opnieuw gegrepen. In de daaropvolgende sprint met twee haalde Mathieu van der Poel het met enkele centimeters verschil van Wout van Aert.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier