Mathias De Witte (26) is aan zijn beste seizoen bezig

Mathias De Witte, hier tijdens de Ruta del Sol, is aan zijn derde campagne bij de profs bezig. (foto Getty Images) © Getty Images
Redactie KW

Hoe zou het nog zijn met Mathias De Witte? “Goed!” antwoordt de Maldegemse positivo overtuigend na zijn terugkeer van de Ronde van Luxemburg. De Wittes uitslagen zijn verre van onaardig, alleen vertaalt zijn niveau zich niet in spraakmakende resultaten. Nog niet?

Nergens werd Mathias De Witte de voorbije maanden weggereden, ook niet in de World Tour-manches – de Ronde van Catalonië, de Amstel Gold Race en de Rund um de Finanzplatz Eschborn-Frankfurt – waarin hij de collectieve belangen van Roompot-Charles diende. Voor de onwetende en ongepast strenge buitenwereld komt het een beetje schimmig over, want een persoonlijke uitschieter ontbreekt vooralsnog, al eindigde hij in de Circuit de la Sarthe-Pays de la Loire op de derde rit na steevast in de top vijftien, zo ook in twee ritten in Catalonië. Ook zijn 21ste plaats in het Circuit de Wallonie (van en naar Mont-sur-Marchienne) en zijn 23ste plek in de Grote Prijs Marcel Kint van en naar Zwevegem zijn niet te veronachtzamen, temeer hij telkens voorin de fel uitgedunde hoofdgroep eindigde.

Tevreden ploegleiding

“De Nederlandse ploegleiding is meer dan tevreden over mij”, reageert Mathias. “De waardering is wederkerig, want alles is er piekfijn in orde, zodat wij in optimale omstandigheden onze kansen kunnen gaan. Het niveau is ontzettend hoog en het is niet omdat je sterk presteert dat er automatisch een spraakmakend resultaat aan vastzit. Zeker in mijn geval is dat, met een beperkte explosiviteit, geen evidentie. Daardoor heb je de perceptie tegen, waarbij sommigen zich iets te luidop afvragen of ik nog koers. Ze moesten eens weten hoe steengoed vele honderden contractrenners rijden en aan mekaar gewaagd zijn.”

Het niveau bij de profs is ontzettend hoog en het is niet omdat je presteert dat er automatisch een spraakmakend resultaat aan vastzit

Roompot-Charles was aan een bescheiden lente bezig. De aanslepende rugproblemen van kopman Lars Boom en het langdurig uitvallen van Sean De Bie (levensbedreigende val in de Ruta del Sol) hypothekeerden de eerste helft van het seizoen. Het Circuit de la Sarthe-Pays de la Loire (Oscar Riesebeek derde in het tijdklassement) en vooral de Ronde van Luxemburg (ritzege voor Pieter Weening en bijna ook van Maurits Lammertink, die tweede werd in het eindklassement) zorgden voor een een kentering, waarin Mathias De Witte een rijk aandeel had. Tussendoor was er ook de dagzege van Jesper Asselman in de Tour of Yorkshire.

Mathias heeft inmiddels 31 internationale koersdagen op de teller, bijna evenveel als over heel 2017 (33) en slechts een derde minder dan in 2018 (46). Hij is een doorzetter, die enkel in de Omloop Het Nieuwsblad voortijdig uit de wedstrijd stapte na een tsunami van pech: de stuurpen afgebroken voor de start en de reservefiets niet behoorlijk afgesteld, waardoor hij op een valpartij aan de Haaghoek inreed en opgaf.

In beeld tijdens BK?

Nu breken de laatste weken van de eerste seizoenhelft aan. “Na mijn steengoede Ronde van Luxemburg was ik graag op mijn elan doorgereden in de Ronde van België”, geeft Mathias aan. “De Ardennenrit van en naar Seraing zou evenwel de enige etappe geweest zijn die in mijn kraam paste, net zoals dat in elke rit in Luxemburg het geval was. Nu wordt het Dwars door het Hageland van en naar Aarschot (21 juni), de Heistse Pijl (22 juni) en Halle-Ingooigem (26 juni) als aanloop naar het biljartvlakke kampioenschap van België in Gent. Op grond van het parcours mag ik enkel van het golvende Hageland persoonlijk wat verwachten, wat niet betekent dat ik in de overige koersen mijn beste beentje niet zal voorzetten. In het kampioenschap van België kan ik misschien meeschuiven in de ontsnapping van de dag. Liever dat dan anoniem te eindigen in de uitgedunde hoofdgroep.”

Koffiedik kijken

“Wat daarna volgt, is mij nog niet helemaal bekend”, vervolgt Mathias. “Naar 2020 toe is het nog meer koffiedik kijken. Het liefst van al zou ik doorgroeien naar een WorldTour-ploeg, maar wat dat betreft zijn er meer gegadigden met betere resultaten dan uitverkorenen. Voor een verlengd verblijf bij Roompot-Charles zou ik al evenmin de neus ophalen, ik hoop dat dit team blijft voortbestaan, want je gedijt er als coureur in een professionele omkadering.”