Marianne Vos: “Julie moet nu vooral even rust nemen”

Julie Van De Velde (Lotto-Soudal) en Marianne Vos (CCC-Liv) worden volgend seizoen ploegmates bij het kersverse damesteam van Jumbo-Visma. (foto's Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Julie Van De Velde (27) maakt in 2021 deel uit van het nieuwe vrouwenteam van Jumbo-Visma, waar Marianne Vos als kopvrouw zal worden uitgespeeld. “Met Julie zal ik zeker enkele mooie finales kunnen rijden”, benadrukt de meervoudige wereld- en olympisch kampioene.

Julie Van De Velde kende een minder vierde seizoen in het wielerpeloton, maar de Aartrijkse kon al sinds vorig jaar – 14de in de Waalse Pijl, 15de in Luik-Bastenaken-Luik, 17de in Giro Rosa – de nodige adelbrieven voorleggen. Dat was ook Marianne Vos niet ontgaan. “Ik volg haar al een tijdje op de voet. In 2019 zelfs op meerdere vlakken, vooral omdat ze toen een nieuwe naam was. De Giro is me zeker bijgebleven. In heel wat ritten streed ze mee vooraan. Bergop, maar ook op in etappes waarin snelheid en positionering van belang was. Ik stel ook vast dat ze kan tijdrijden. Julie is dus een complete renster. Bij rensters die op latere leeftijd beginnen te koersen, zie je vaak dat ze het moeilijk hebben met het rijden in een peloton. Dat gevoel heb ik bij haar niet.”

Samen bij Jumbo-Visma

In 2021 wordt Vos bij Jumbo-Visma ploegmate vanVan De Velde. Toeval? “Toch wel een beetje”, glimlacht Vos. “Die transfer heeft ze vooral aan zichzelf te danken. Julie heeft zichzelf in de kijker gereden. We hebben een mooie groep van twaalf rensters met heel wat talent tussen. Ook Julie. Met haar zal ik volgend jaar zeker enkele mooie finales kunnen rijden.”

“Vooral de Giro van 2019 blijft me bij. Julie is een complete renster”

Van De Velde kende een moeilijk jaar. Vos wil het relativeren. “Het was door corona een vreemd jaar. Julie is lang niet de enige die daarmee kampte. Het was een kort seizoen en als het net in die periode even niet loopt, is het zo voorbij. Ze moet zich daar geen zorgen over maken. Dit seizoen zegt niets over haar kwaliteiten. Een tip die ik zou geven – en dat geldt voor iedereen – is dat ze zichzelf nu heel even rust moet gunnen. Het is niet omdat het een kort seizoen was dat we nu moeten blijven doortrainen. Even gas terugnemen is heel belangrijk. Pas daarna kan je weer opbouwen.”

Marianne Vos:
© BELGA

Ook Lieselot Decroix

Met Lieselot Decroix, die bij Jumbo-Visma racecoach wordt, telt het nieuwe team ook een West-Vlaamse in de omkadering. “Lieselot is voor mij evenmin een onbekende”, aldus Vos. “We zijn van hetzelfde jaar en koersten al samen in onze jeugd. Ik weet dat ze zich daarna op haar studies heeft gericht. We delen ook daarin dezelfde interesses. Ik ben blij om haar nu weer tegen te komen. Ze zal goed in de structuur passen. Ik wil niet zeggen dat Nederlanders en Belgen verschillen, maar ik ben er wel zeker van dat Lieselot goed bij deze ploeg zal passen. Ik kijk ernaar uit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten