Marcel Kittel pakt na zege Scheldeprijs record met vier overwinningen

© BELGA
Redactie KW

Na zijn zeges in 2012, 2013 en 2014 was Marcel Kittel ook woensdag de snelste in de 104e editie van de Scheldeprijs (1.BC).

De Duitser van Etixx-Quick Step is de eerste die de sprintklassieker voor de vierde keer op zijn palmares zet.

Na 207,8 kilometer was de 27-jarige Kittel de snelste in een massaspurt, waardoor Etixx-Quick Step een eerste seizoenszege pakte in een Vlaamse klassieker. De Duitser klopte de Britse drievoudige winnaar Mark Cavendish. Kittels landgenoot André Greipel werd derde. Edward Theuns, vorig jaar tweede in Schoten, moest tevreden zijn met de vierde plaats.

Na ongeveer 15 kilometer vormde zich een kopgroep met zes renners. Daar maakten Sander Helven, de Duitser Nico Denz, de Fransman Steven Tronet, de Pool Tomasz Kiendys en de Nederlanders Berden de Vries en Lieuwe Westra deel van uit. Jérôme Baugnies, die deze vroege vlucht gemist had, probeerde de kloof naar de leiders nog te overbruggen, maar slaagde daar niet in.

Het peloton kende op een gegeven moment een achterstand van vijf minuten en begon dan het tempo stelselmatig op te voeren. De leiders telden bij de passage van de eerste kasseizone van de dag, de Oelegembaan te Zandhoven na 130 kilometer, nog slechts een voorsprong van 2 minuten op de groep.

In het grote pak waren het vooral de renners van Lotto-Soudal, Tinkoff, Team Sky en Katusha die beetje per beetje aan de achterstand knabbelden. Nog voor het aansnijden van de drie plaatselijke ronden waren de vroege vluchters eraan voor de moeite en kregen we een hergroepering. Tot Frederick Backaert versnelde. De Nederlander Brian van Goethem sprong naar het wiel van de renner van Wanty-Groupe Gobert. Achter dit duo vormde zich met Preben Van Hecke en de Fransman Sébastien Turgot een achtervolgend duo. De Belgische kampioen en zijn kompaan werden echter snel weer tot de orde geroepen. Backaert en Van Goethem werden nog voor het aansnijden van de kasseizone aan de Broekstraat gegrepen.

Een gegroepeerd peloton trok de slotronde in en zo konden de ploegen van de sprinters de aangekondigde massaspurt voorbereiden. De mannen van Etixx-Quick Step doken de laatste rechte lijn in, Kittel werkte het perfect af. Hij volgt daarmee op de erelijst de Noor Alexander Kristoff op.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier