Maken Tim Declercq en Yves Lampaert deze zomer hun debuut in de Tour de France?

Yves Lampaert en Tim Declercq. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Maken Tim Declercq (Izegem/Houthulst) en Yves Lampaert (Ingelmunster), twee West-Vlamingen bij het oppermachtige Quick-Step Floors, deze zomer deel uit van de selectie voor de Tour de France, hét wielercircus van het jaar? Beide heren bewezen dit seizoen al meermaals hun waarde voor het team van Patrick Lefevere en zouden dus zeker niet misstaan.

Quick-Step Floors verzamelde op woensdag 6 juni al 37 zegestreepjes op de internationale kalender. Eén daarvan werd gerealiseerd door Yves Lampaert zelf, die Dwars door Vlaanderen met start in Roeselare en aankomst in Waregem voor de tweede keer op een rij won. Uitgerekend de beide keren dat het een manche voor de World Tour is. Op de zegestaat van Tim Declercq vindt men enkel een Oetingse dubbelslag terug. De naar Houthulst uitgeweken Izegemnaar voelt zich, net als Yves, even nuttig en gewaardeerd als succesbereider voor kansrijkere medemaats. Toch mag men ook (op korte of iets langere termijn) van hem een uitschieter verwachten. Tim en Yves zijn dé boegbeelden voor ambitieuze koersende tieners.

Beiden zouden een toegevoegde waarde zijn voor de ploegentijdrit en de kasseirit naar Roubaix

A la Lomme Driessens in zijn tijd zou Patrick Lefevere nu kunnen orakelen dat hij alle grote koersen minstens één keer heeft gewonnen, op een grote ronde na. Voor dat laatste beschikt hij niet over het budget, zowat de helft van dat van Team Sky. Hoeft hij dat als een gemis te ervaren? Zou een dure eindzege in een grote ronde zijn huidige campagne overstijgen met winst in E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs, La Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège, vier dagzeges in de Giro d’Italia… Ik dacht het niet! Toch blijft de Tour de France de absolute hoogmis van het wielrennen, waarin er meer te veroveren valt dan de gele hoofdvogel.

Vier certitudes

De grijze eminentie mag evenwel slechts acht van zijn 28 discipelen aanduiden met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat dit voorlopig de enige vier certitudes zijn: de Zuid-Amerikaanse tweespan Fernando Gaviria (Colombia) en Maximiliano Ariel Richeze (Argentinië) voor dagzeges en de Frans-Luxemburgse entente Julian Alaphilippe-Bob Jungels voor het hooggebergte annex een fraai klassement. Voor de overige vier plaatsen is er een shortlist van zes kandidaten: Philippe Gilbert (tuk op een tiende dagzege in een grote ronde), Iljo Keisse (de onnavolgbare kapitein die op een superdag zelf in aanmerking komt voor winst, wat hij trouwens al waarmaakte in de slotrit van de Giro 2015), de weinig opvallende modelhelper Pieter Serry en Niki Terpstra (dé figuur van het Vlaamse voorjaar).

Tim Declercq vertoefde vorig jaar samen met zijn vader Karel in Frankrijk voor Vive le Vélo. Mag hij dit keer zelf starten in de Tour? (GF)
Tim Declercq vertoefde vorig jaar samen met zijn vader Karel in Frankrijk voor Vive le Vélo. Mag hij dit keer zelf starten in de Tour? (GF)

Last but not least zijn er Tim Declercq en Yves Lampaert, die na respectievelijk één en twee Vuelta’s dromen van een debuut in La Grande Boucle, maar tegelijk beseffen dat dit geen evidentie wordt. Significant is wel dat ze dinsdag met Philippe Gilbert de kasseienrit gingen verkennen. Uitsluitsel volgt waarschijnlijk na de Ronde van Zwitserland en het BK in Binche of Tim de rol van Julien Vermote mag overnemen en of Yves zich à la Lampaert kan onderscheiden voor het team. Beiden zijn bovenal een toegevoegde waarde voor de ploegentijdrit rond Cholet en voor zichzelf in de (kasseien)rit van Arras naar Roubaix.

Indien één van beiden of zelfs allebei er bij de afrit in Noirmoutier-en-l’Île (Vendée) niet bij zijn, dan zullen zij zich voelen noch gedragen als Radja Nainggolan, maar het volste begrip opbrengen voor de integere keuzes van de ploegleiding en zullen ze zich vol inzetten voor hun alternatief programma, waarin de Vuelta een minder gericht onderdeel zal zijn. Tim noch Yves komen, wegens de overvloed aan hoogtemeters, in aanmerking voor het WK in Innsbruck, tenzij voor het ultieme WK ploegentijdrijden. Yves werd op dat nummer al eens wereldkampioen in 2016, Tim kan de plaats innemen van de naar Team Dimension Data overgestapte Julien Vermote. Hopelijk valt dat hem ook te beurt in de Tour… (Bernard Callens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier