Lucinda Brand wint de Brico Cross in Bredene

© BELGA
Redactie KW

Lucinda Brand (Sunweb) heeft zaterdag de Brico Cross in Bredene gewonnen. De 29-jarige Nederlandse ontdeed zich halfweg de laatste ronde van haar laatste concurrente, Loes Sels. Voor Brand is het na Tabor, Overijse, Namen en Loenhout haar vijfde zege van het seizoen. Sels werd tweede. De Italiaanse Eva Lechner vervolledigde het podium. Wereldkampioene Sanne Cant verscheen niet aan de start.

Eva Lechner nam de beste start. In het spoor van de Italiaanse kampioene volgden onder anderen Loes Sels, de Canadese Maghalie Rochette en de Amerikaanse Katherine Compton. Compton, die vorig jaar in Bredene de strijd moest staken na een astma-aanval, nam snel het commando over. Voor Loes Sels ging het te traag en zij zette zich op kop van het pak.

Een langgerekte kopgroep met dertien rensters begon aan de tweede ronde. Sels hield er een stevig tempo op na en enkel de Nederlandse Lucinda Brand kon zich vastnestelen in haar wiel. Lechner volgde als derde met achter zich het trio Alice Maria Arzuffi, Lucia Gonzalez Blanco en Yara Kastelijn.

Bij het ingaan van de derde ronde reden Sels en Brand 10 seconden voor het viertal Lechner, Arzuffi, Kastelijn en Gonzalez Blanco. Net voor halfcross versnelde Brand, maar ze reed zich wat verderop vast in het zand waardoor Sels weer kon aansluiten. Op twee ronden van het einde kreeg Lechner het gezelschap van Kastelijn in de strijd voor de derde plaats.

Bij het ingaan van de slotronde telden Sels en Brand een voorsprong van 15 seconden op Lechner. Kastelijn moest dan al 20 seconden goedmaken op het leidersduo. Brand en Sels bleven elkaar bestoken tot laatstgenoemde kraakte op een technische strook halfweg de laatste ronde. Brand, vrijdag ook al de beste in Loenhout, zong haar solo uit tot het einde en volgt daarmee Arzuffi op als laureate.

Fiets in de lucht

“Het parcours lag er best wel zwaar bij. Dat ik daarop mijn vijfde zege al boek, moet ik koesteren. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Alles lukt en dat was vandaag weer het geval”, verklaarde Brand na afloop. “Ik had aan Loes Sels een stevige brok om handen, maar uiteindelijk slaagde ik er toch in om haar achter mij te laten.”

De Nederlandse stak haar fiets in de lucht toen ze de meet te voet overschreed. Een eresaluut voor fietssponsor Liv, want vanaf 1 januari gaat de Sunweb-ploeg met een andere fietsconstructeur, Cervélo, in zee. “Ik heb zes jaar op een Liv-fiets gereden. Ik had een goede band met Liv en ik stond er dan ook op om hen op deze manier te bedanken“, lachte Brand.

Loes Sels moest tevreden zijn met de dichtste ereplaats. “Het ging in het begin heel goed, maar eens in de slotronde kreeg ik hevige rugpijn. Ik kon zo niet reageren wanneer Brand ging versnellen. Mijn rug moet eens goed onder handen genomen worden. Maar ik mag niet klagen over mijn vormpeil. De tempoversnellingen kan ik nog niet goed aan. Een werkpuntje voor 2019″, besloot Sels.

Eerder op de dag was Joran Wyseure afgescheiden de sterkste bij de junioren. Jetze Van Campenhout werd tweede voor Jelle Vermoote. Bij de nieuwelingen ging de zege naar de Tsjech Matej Stransky. Hij haalde het van zijn landgenoot Matyas Fiala. Milan Kuypers werd derde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier