Louis Verhelst, een toonbeeld van moed en doorzetting

Na een meer dan behoorlijk 2017, bekroond met drie dagzeges en de tweede eindplaats in de Ronde van Ivoorkust, zag Louis Verhelst (27) het met een overstap naar Tarteletto-Isorex helemaal zitten om er vol tegenaan te gaan in 2018.

Eind december 2017 kwam er evenwel een kink in de kabel van zijn winterse voorbereiding. Een aanslepende knieblessure verplichtte Verhelst om gedurende vier weken een totale rust in acht te nemen, zodat hij eigenlijk vanaf het nulpunt moest herbeginnen. Een shockwave-therapie leek soelaas te brengen tot het gewricht vanaf 1 maart weer opspeelde. Intussen zorgt een behandelende specialist voor vers licht aan het eind van zijn donkere tunnel.

Joost mag weten vanwaar Louis Verhelst de moed en de doorzetting blijft halen. “Kijk”, verweert Louis zich. “Ik weet dat ik het heb gekund én dat ik het nog altijd kan. Waarom zou ik reeds op mijn 27ste de handdoek gooien? Stel dat ik tijdens de zomer mooie resultaten boek – en daar geloof ik rotsvast in – dan zal dat dubbel en dik deugd doen.”

“Ik weet dat ik het heb gekund én dat ik het nog altijd kan. Waarom zou ik reeds op mijn 27ste de handdoek gooien?”

“Bij Tarteletto-Isorex ben ik trouwens uitstekend terechtgekomen in een juiste structuur, met prima materiaal en een goede sfeer. Ik zal er ongetwijfeld gedijen als ik mijn fysieke ongemakken kan overwinnen. Trouwens, ik moest ook na de lente van 2017 van heel ver terugkomen na een hersenschudding, opgelopen bij een zware val tijdens de Zuidkempische Pijl in Mol. Na zes weken volstrekte rust moest ik vanaf nul herbeginnen en nog maakte ik er het beste van.”

In 2014 en 2015 reed Louis Verhelst nog bij Cofidis. (Foto Belga)
In 2014 en 2015 reed Louis Verhelst nog bij Cofidis. (Foto Belga)© BELGA

“Ik besef ook wel dat de tijd dringt en een volle stek in de beroepscategorie almaar moeilijker wordt”

“Ik kan als een ervaringsdeskundige omgaan met crisissituaties. Behalve in Ivoorkust liet ik ook in eigen land fraaie dingen zien met een langdurige aanval in Gullegem Koerse (elfde, red.) en een top 20 in Halle-Ingooigem. Ook in de profkoersen van Melle, Dentergem en Kortemark kwam ik uit op een dichte ereplaats. Bij de elite zonder contract behaalde ik twee overwinningen en werd ik zevende op het kampioenschap van België op de weg in Stabroek. Niet niks toch, al besef ik ook wel dat de tijd dringt en een volle stek in de beroepscategorie almaar moeilijker wordt. Ik heb mijn leeftijd stilaan tegen, maar vind het nog te vroeg om mijn kwalificatie van boekhouder op te nemen.”

Met Pasen in Wales

Louis Verhelst vertoefde tijdens de paasdagen in Wales bij zijn 20-jarige vriendin Megan Chard, die koerst bij het Belgische Health Mate-Cyclelive. Ook dat herbronde hem om een zoveelste keer alles op alles te zetten om alsnog coureur te worden. Hij heeft er ontegensprekelijk de intrinsieke capaciteiten voor. Als tiener was hij één van de coryfeeën van zijn lichting. (Bernard Callens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.