Lotto Belgium Tour: opnieuw finish in Dadizele, geen proloog in Nieuwpoort

Vorig jaar won Lotte Kopecky in de straten van Dadizele. (foto Jan Stragier) © JAN STRAGIER
Redactie KW

Het lijkt nog veraf, maar wij willen u toch al even warm maken voor de achtste editie van de Lotto Belgium Tour. Van 10 tot en met 13 september zakt de top van het dameswielrennen terug af naar Vlaanderen voor de enige WorldTour-rittenkoers in ons land. Daarbij doet het alweer onze provincie aan. In de tweede rit trekt het peloton immers van Moorslede naar Dadizele voor een pittige rit doorheen onze contreien.

Op 10 september wordt al voor de achtste keer het startschot gegeven van de Lotto Belgium Tour, een vierdaagse rittenkoers voor dames elite. De voorbije jaren gebeurde dat telkens met een proloog door de straten van Nieuwpoort, maar voor 2019 moet de organisatie uitwijken naar het Antwerpse Ravels. “Door politieke beslissingen”, klinkt medeorganisator Francky Degraeve behoorlijk bitter. “De stad had nochtans beloofd mee te doen, maar eind januari kregen we plots bericht dat ze toch afhaakten. Het nieuwe bestuur is blijkbaar niet echt koersminded. Jammer, maar wat kunnen we daar aan doen, hé? Er zat niet veel anders op dan een alternatief te zoeken. En dat vonden we op het vliegveld van Ravels.”

De stad Nieuwpoort had beloofd om mee te doen, maar het nieuwe bestuur is niet koersminded

Gelukkig voor de West-Vlaamse wielerliefhebbers blijft de eerste rit in lijn wel binnen onze provinciegrenzen. Net zoals vorig jaar start het peloton op de markt in Moorslede en komen ze aan aan de Basiliek van Dadizele.

“In vergelijking met 2018 is de omloop zo goed als ongewijzigd gebleven”, steekt Degraeve van wal. “De start is om 14 uur en vanuit Moorslede wacht een grote lus van om en bij de 60 km richting Hooglede, Kortemark, Klerken, Houthulst, Madonna, Staden en vervolgens terug naar Dadizele. Daar wachten nog drie plaatselijke ronden van 17 km.”

Opnieuw Kopecky?

Vorig jaar leverde dat alvast een mooie winnares op. In een sprint toonde Lotte Kopecky zich de snelste van het hele pak. Nadien mocht de kopvrouw van Lotto-Soudal nog een tweede maal het podium op om de leiderstrui aan te trekken. “De burgemeester was alleszins in zijn nopjes”, lacht Degraeve. “Met Lotte won een echte Flandrienne, precies wat hij wou. Er was ook heel wat publiek komen opdagen. Het was een mooie dag en hopelijk is dat straks weer het geval. Die elfde september zijn we trouwens de enige wielerwedstrijd in West-Vlaanderen. Wie van de koers houdt en niet weet wat gedaan, moet dus zeker afkomen!” (BVS)