Litouwer uit Waregem zou nu een duurzame prof geweest zijn

Darius Strole ... (Foto HDV) © HDV
Redactie KW

In 1991 kwamen de eerste Litouwers, die van Team Vilnius, naar Belgie om te koersen. Darius Strole sloot bij hen aan in september 1993. Hij was de regerende kampioen van Litouwen. 25 jaar later woont Strole met zijn gezin in … Waregem.

In 1991 kwamen de eerste Litouwers, die van Team Vilnius, naar Belgie om te koersen. Darius Strole sloot bij hen aan in september 1993. Hij was de regerende kampioen van Litouwen en won in 1998 de Antwerpse Havenpijl voor zijn landgenoot Raimodas Vilcinskas en Danny Van der Massen. Dat ging hem dus tamelijk goed af, zelfs al liet de (medische) begeleiding erg te wensen over. “Zo kampte ik in 2000 met een acuut ijzertekort, te weinig hemoglobine, B12 en een te lage hematocriet”, zucht Darius.

Slechte bloedwaarden

“Eén en ander ondermijnde mijn prestatievermogen en het duurde geruime tijd eer dat opgelost was. Het overkwam mij in de periode dat ik bij Palmans beroepsrenner was. Nadat mijn bloedwaarden waren opgewaardeerd, bloeide ik helemaal open en lukte ik vooral in 2003 (bij het ICSA van Luc Dethaey, red.) een wonderbaarlijk jaar met maar liefst 19 overwinningen, waarbij de interclub van Momignies, twee dagzeges en de eindzege in de Ronde van Zuid-Oost Vlaanderen de profkoers van Vichte en ‘s anderendaags bijna ook die van Stekene. Het jaar daarop werd ik in de armen gesloten door Dirk De Wolf, watmij winst in de Grote Prijs Etienne De Wilde in Laarne en de eindzege in de Ronde van Luik opleverde. Het waren ontegensprekelijk mijn mooiste jaren. Daarna werd het veel minder, al won ik in 2005 nog de Stadsprijs van Vilvoorde en ei zo na tweemaal het interclubkampioenschap van Vlaanderen in Nieuwkerken-Waas.”

“In dit mooie land voel ik mij als een volwaardige ingezetene, die hier werkt en belastingen betaalt maar niet stemplichtig is”

“Toch was het vooral aanmodderen en ging mijn overwegend goed gevoel helemaal op in mijn kwalijke ervaringen met Jan Snel, die veel beloofde maar niets nakwam. Een heupbreuk, in september 2006 opgelopen in Kemzeke, versnelde mijn afscheid.”

Litouwer uit Waregem zou nu een duurzame prof geweest zijn

West-Vlaming

Darius Strole, die uitmuntend Nederlands spreekt, heeft zich definitief in Vlaanderen gevestigd, meer bepaald in Waregem, waar hij het goed heeft met zijn landgenote Lina Stroliene en hun dochters, Livija (19) en Miglé (13). Zij hebben nog steeds de Litouwse nationaliteit en willen dat zo houden, tenzij ze de dubbele nationaliteit kunnen verwerven. De Stroles zijn trekkende voorbeelden voor veel immigranten. “In dit mooie land voel ik mij een volwaardige ingezetene, die hier werkt en belastingen betaalt maar niet stemplichtig is”, knipoogt Darius, die aan de slag is als plaatser van parket en hulp in het magazijn bij Litubel Parket, het bloeiende bedrijf van Franky Vanbrabant in Desselgem.

Bachelor

Aangezien ook bij hem het koersbloed kruipt waar het niet gaan kan, heeft Darius Strole recentelijk de draad met het actieve wielrennen weer opgenomen. Als master nam hij deel aan het kampioenschap van Litouwen, waarin hij derde werd. Enkele weken geleden later won hij de Velomarathon van Vilnius bij de 40-plussers en werd hij er zesde in het algemeen klassement. Allemaal indicaties dat Darius zich indertijd, mits een optimale begeleiding, tot een duurzame contractrenner had kunnen ontwikkelen.

De voorstelling van het toenmalige Palmans in 1999 met ploegleiders Walter Planckaert, Charles Palmans en Roger De Vlaeminck. Renners van dienst waren Brett Aitken, Ben Berden, Dave Bruylandts, Hans De Clercq, Mario De Clercq, Niko Eeckhout, Roger Hammond, Marc Janssens, Karl Pauwels, Darius Strole, Scott Sunderland, Gert Vanderaerden, Jurgen Van de Walle, Steven Van Malderghem en Jurgen Vermeersch. (Foto Belga)
De voorstelling van het toenmalige Palmans in 1999 met ploegleiders Walter Planckaert, Charles Palmans en Roger De Vlaeminck. Renners van dienst waren Brett Aitken, Ben Berden, Dave Bruylandts, Hans De Clercq, Mario De Clercq, Niko Eeckhout, Roger Hammond, Marc Janssens, Karl Pauwels, Darius Strole, Scott Sunderland, Gert Vanderaerden, Jurgen Van de Walle, Steven Van Malderghem en Jurgen Vermeersch. (Foto Belga)© BELGA

Elf jaar later hernam Darius zijn academische studies lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen en verwierf hij een bachelor. (Bernard Callens)