Lindsay De Vylder hoopt op ticket voor Olympische Spelen: “EK in Wit-Rusland wordt cruciaal”

Lindsay De Vylder hoopt op het EK zijn selectie voor de olympische spelen te verzilveren.© VDB
Lindsay De Vylder hoopt op het EK zijn selectie voor de olympische spelen te verzilveren.© VDB
Redactie KW

Lindsay De Vylder was onlangs aan de slag op de wielerpiste in Gent voor de International Belgian Track Meeting, een driedaagse pistemeeting op internationaal niveau. De pion van Sport Vlaanderen-Baloise is nog altijd in de running voor een ticket naar de Olympische Spelen, daarvoor zal het EK in juni wel een belangrijke rol spelen.

“Over dit weekend valt er eigenlijk niet zo veel bijzonders te vertellen. Een zesde stek op het omnium, een zesde en achtste stek in de ploegkoersen… Naar mijn gevoel een eerder middelmatige prestatie, ik had er meer van verwacht. Op de weg heb ik een grotere stap gezet en ik had gehoopt die ook op de piste te zetten, maar dat is blijkbaar niet zo. Misschien is het gewoonweg de overgang van de lange, gelijkmatige inspanningen op de weg naar de korte, krachtige inspanningen op de piste.”

Pech in klassiekers

Het voorjaar op de weg was volgens De Vylder een stuk beter. “Niet noodzakelijk op vlak van uitslagen, want een 24ste stek in Nokere, een 40ste in de E3 Harelbeke en een 47ste in Kuurne-Brussel-Kuurne, dat is allemaal niet spectaculair. Wat voor mij belangrijker was, is het feit dat ik wel steeds in goed gezelschap zat, niet zomaar in ‘een van de zovele groepjes’. Jammer dat ik in de twee grootste klassiekers, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen, gekweld werd door materiaalpech en valpartijen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik heb me wel voortdurend kunnen tonen aan de ploeg en dat was wel belangrijk voor mij. Ik rijd nu eenmaal vaak en graag op de piste, en we moeten er ook eerlijk over zijn dat je op de piste toch meer kans maakt op een ereplaats dan in een klassieker. Anderzijds krijg je dan al snel de stempel van ‘pistier’. Dit voorjaar heb ik echter laten zien dat ik ook in klassiekers op de weg m’n mannetje kan staan.”

Top vijf op Spelen

De inmiddels 25-jarige sportman kijkt ten zeerste uit naar de Olympische Spelen in Tokio, waarvoor hij op een selectie hoopt. “In eerste instantie hoop ik op de ploegkoers, maar vaak brengt dat ook het omnium met zich mee. Ambities formuleren is moeilijk, maar als ik geselecteerd word, dan zou een plaats bij de top-vijf echt wel mooi zijn. Cruciaal voor die selectie wordt het EK in Wit-Rusland in de loop van mei, al is het nog niet zeker of dat allemaal wel doorgaat, gezien de politieke instabiliteit ginder.”

Op de rest van het pisteseizoen is het nog wel eventjes wachten, dus rijdt Lindsay de komende weken nog een aantal wegwedstrijden. De komende weken zijn dat onder andere de Ronde van Murcia en Boucles de la Mayenne. Wat later rijd ik dan de Ster ZLM Tour of de Baloise Belgium Tour (afhankelijk van de selecties) en het BK. (Robin Rosseeuw)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.