Le Tour de Pong (16) – donderdag 19 juli: “Wat een sfeer op Alpe-d’Huez!”

© BELGA
Timothy Dupont

Timothy Dupont debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 30-jarige Bredenaar de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert én vooral zichzelf.

(lacht) “Ja, ik ben blij dat de Alpen achter de rug liggen en ik het overleefd heb. Het was echt lastig. En ik was niet de slechtste van de hoop. Op de eerste klim, de Col de la Madeleine, heb ik zolang mogelijk blijven aandringen, maar het niveau ligt hier echt heel hoog. Bangelijk hoog. En als je er bergop wordt afgereden, is het voorbij. Op de top kwam ik boven met vier renners, onder wie Edward Theuns.”

“In de vallei zijn enkele Quick.Steppers komen aansluiten met Gaviria, zodat we met een man of 15 aan die tweede klim zijn begonnen. In dat groepje zat ik goed, vond ik. Maar aan de voet van de Croix-de-Fer kwam de wagen van Mitchelton naast ons rijden en werd er gemeld dat we 16 minuten achterstand telden. Tim Declercq is toen wat in paniek geraakt en kreeg de melding vanuit zijn ploegwagen dat hij niet meer op Gaviria moest wachten. Hij is met een man of vier weggereden, terwijl ik het spoor van Terpstra ben blijven volgen. Op de top waren we met een man of vijf, maar in de afdaling is ons groepje aangedikt tot een renner of 15.”

Le Tour de Pong (16) - donderdag 19 juli:
© BELGA

“Op de slotklim ben ik mijn eigen tempo beginnen te rijden. 320 tot 330 watt, want ik wilde absoluut binnen tijd finishen. Alleen wist ik dat ik dat tempo niet zou kunnen volhouden. Op vier kilometer van de meet zat ik er echt helemaal door, maar dat is natuurlijk geen schande.”

“De sfeer op Alpe-d’Huez was echt bangelijk. Ik zat à bloc, maar als je door zo’n mensenzee rijdt, krijg je toch af en toe kippenvel. (grijnst)Jammer voor renners zoals mij dat de laatste drie kilometer met dranghekken afgesloten waren, want er werd geregeld geduwd en dat was een aangenaam gevoel na zo’n verschrikkelijke rit. Ik heb vandaag veel Belgen gezien, maar had geen tijd om rond me te kijken. Guillaume (Van Keirsbulck, red.) vertelde me wel dat hij Jarl Salomein (ex-profrenner, red.) heeft gezien.”

“Het was ook een gevulde eet- en drinkdag. Naar schatting heb ik tijdens de rit een tiental bars en vier gels gegeten, wat eigenlijk iets te weinig is. En wat drank betreft, zal dat om een bidon of 20 gaan. En vanavond heb ik natuurlijk goed gegeten. Eerst het voorgerecht, daarna een goed bord pasta met een stuk vlees en ten slotte nog een dessert.”

Veel topsprinters zijn intussen uit wedstrijd. Ja, zoiets is altijd een voordeel. Ik weet nu dat ik sowieso een paar plaatsen opschuif. Misschien komt de top vijf of zelfs de top drie in zicht. Morgen al in de rit naar Valence? Daar vrees ik voor. Ik denk dat er een vroege vlucht zal wegrijden. Ik zie echt niet in hoe die etappe op een sprint kan eindigen.” (TVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.