Le Tour de Jens (8) – vrijdag 11 juli: Epernay-Nancy, “Toch wat ontgoocheld in mezelf”

© BELGA
Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, vrijdag 11 juli, Epernay-Nancy: de op een na langste rit van de Tour.

>> Etappe 7, Epernay – Nancy (234,5 km).

>> Dagresultaat : 64ste (5u.20’05”), op 1’26” van ritwinnaar Matteo Trentin.

>> Algemeen klassement : 36ste (30u.04’10”), op 7’06” van gele truidrager Vincenzo Nibali.

Hoe ben je dag doorgekomen?

“Het was vooral een lange dag; Het was de op een na langste rit van deze Tour en dat merk je wel. Het was lang en saai. Gelukkig hadden we vaak wind mee, waardoor het nog betrekkelijk snel vooruit ging. Maar iedereen wist dat het een spannende finale zou worden, dus iedereen zat daar ook een hele dag op te wachten. Na een heel rustige, saaie dag ontplofte het dan ineens in de finale.”

De Tour de France trok vandaag van Epernay naar Nancy. (Foto Belga)
© BELGA

Waar zat jij in de finale?

“Mijn opdracht was om mee te zijn met de kopmannen over de laatste klim en hen dan bij te staan in de sprint. Dat is helaas niet gelukt. Net na de top op de voorlaatste klim was er een valpartij, waardoor we met enkelen opgehouden werden. Net voor de laatste klim konden we weer aansluiten, maar op de laatste kilometers van die laatste helling ging het net iets te snel voor me. Ik ben toch wat teleurgesteld, want de ploeg had verwacht dat ik daar was.”

Ploegmaat Simon Gerrans eindigde vandaag als vijfde. Kunnen jullie daar mee leven of overheerst de ontgoocheling?

“Het was een rit die we vooraf hadden aangestipt om mee te doen voor de etappezege. Ik heb Simon Gerrans kort na de finish even gehoord. Blijkbaar zat hij in de laatste chicane een plaats of twee te ver voor de overwinning. Maar hij is er, na zijn zware valpartij in de eerste rit, toch wel bij in de finale. Dat bewijst toch dat hij stilaan weer de oude is en dat geeft moed voor de toekomst.”

Le Tour de Jens (8) - vrijdag 11 juli: Epernay-Nancy,

Jens’ ploegmaat Simon Gerrans (links) werd vandaag vijfde, na de millimeterspurt tussen Peter Sagan (2de) en Matteo Trentin (winnaar). (Foto Belga)
© BELGA

Dit was de start van enkele klimetappes. Hoe verteer je momenteel de klimmetjes?

“Tot nu toe heb ik de klimmetjes goed verteerd. Toch kijk ik met een bang hartje uit naar de volgende etappes. Zulke bergen heb ik nog niet bedwongen op Tourniveau, dus ik ben erg benieuwd wat dat zal geven. Eerlijk : ik hoop dat de volgende drie dagen snel achter de rug zullen zijn. Ik denk dat er de komende dagen serieus gekoerst zal worden, ook door de Tourfavorieten. Wie intussen op mij de beste indruk maakt? Ik kan natuurlijk enkel oordelen op de finales waarin ik zelf zat en dan moet ik toch wel Nibali antwoorden : winst in de tweede etappe, mee op de kasseien…”

Le Tour de Jens (8) - vrijdag 11 juli: Epernay-Nancy,

PlayStation spelen met kamergenoot Simon Yates. (Foto Jens Keukeleire)

Tot slot, op jullie kamer is het naar verluidt een stuk aangenamer geworden?

(lacht) “Aan mijn vriendin Sheena heb ik gevraagd of ze woensdag, toen ze naar de start in Ieper kwam, mijn PlayStation wou meenemen. Het is eigenlijk de eerste keer dat ik die tijdens een rittenkoers bij me heb. Je moet een beetje geluk hebben dat je kamergenoot ook een beetje die passie heeft of er toch interesse voor heeft. In deze Tour slaap ik samen met Simon Yates en die heeft ook zo’n spelconsole thuis. Maar voorlopig hebben we nog niet veel tijd gehad om te spelen. Ik denk dat die vooral tijdens de rustdag volop gebruikt zal worden.”

Veel spelplezier, succes op de eerste aankomst bergop en tot morgen!

(Olivier Neese)

Morgen, zaterdag 12 juli, Tomblaine-Gérardmer (161 km)