Le Tour de Jens (16) – zaterdag 19 juli: Grenoble – Risoul, “Opletten voor waaiers morgen”

Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, zaterdag 19 juli : Grenoble – Risoul.

>> Etappe 14, Grenoble – Risoul (177 km).

>> Dagresultaat : 78ste op 18’51” van ritwinnaar Rafal Majka.

>> Algemeen klassement : 67ste (63u.50’07”) op 1u.57’13” van geletruidrager Vincenzo Nibali.

Na de rit met de bus naar het hotel. (Foto Jens Keukeleire)

De tweede rit in de Alpen. Hoe ben je de dag doorgekomen?

“Goed! Eigenlijk was het minder lastig dan gisteren. Het hielp ook dat er meer gecontroleerd gereden werd. Op de eerste klim heb ik makkelijk kunnen volgen. Op de tweede klim werd er al serieus doorgereden, maar toch kon ik aanklampen in de groep Nibali tot op 3 à 4 km van de top. Dan heb ik wel moeten lossen. Dat was ook mijn plan: zolang mogelijk aanklampen. Want hoe sneller je lost, hoe lastiger het wordt om binnen tijd aan te komen. En de derde klim ben ik op mijn gemak naar boven kunnen rijden. Zonder me te forceren heb ik de finish gehaald.”

Le Tour de Jens (16) - zaterdag 19 juli: Grenoble - Risoul,

Rafal Majka greep vandaag de etappezege. (Foto Belga)
© BELGA

De top van de Col D’Izoard ligt op 2.292 meter. Daar bevond zich ‘Het dak’ van deze Tour. Heb je daar iets van gemerkt?

“Tijdens de rit zat ik er wel wat mee in. Op een hoogte boven de 2.000 meter voelen de inspanningen veel zwaarder aan. Maar eigenlijk heb ik er niets van gemerkt. Verrassend. Maar de Izoard is eigenlijk wel een heel prachtige klim. Mooie wegen, niet al te stijl… Zo eentje die ik op mijn training zeker zou aandoen. Maar ook de andere klimmetjes van vandaag waren aangenaam. Het was een heel mooie reeks.”

Le Tour de Jens (16) - zaterdag 19 juli: Grenoble - Risoul,

Na het klimmen komt het afdalen. (Foto Belga)
© BELGA

Na het klimmen komt ook het dalen. Hoe schat je je eigen daalcapaciteiten in?

“Gemiddeld. Ik ben niet bij de beste, maar als ik sommigen zie knoeien, weet ik dat ik ook niet bij de slechtste ben. (lacht) Schrik? Een gezonde schrik. Ik verkramp niet in een afdaling, maar je moet er wel met je verstand bij zijn. Ik neem in de afdalingen ook geen risico’s, ik heb daar niets meer te winnen of te verliezen. Vandaag schoten er wel een paar me voorbij, maar dan dacht ik meteen: ik ga ze niet volgen want voor mij hangt daar niets van af.”

Le Tour de Jens (16) - zaterdag 19 juli: Grenoble - Risoul,

Sep Vanmarcke had een slechte dag en raakte maar net binnen tijd binnen. (Foto Belga)
© BELGA

Vriend en collega-West-Vlaming Sep Vanmarcke had een heel zware dag en raakte maar net binnen tijd binnen. Heb je hem onderweg gehoord?

“Nog voor de start, tijdens de neutrale zone, zei hij dat hij gisteren een heel slechte avond had gehad. Dat hij blijkbaar toch dieper was gegaan dan gedacht. Hij voelde meteen ook dat het voor hem een heel zware dag zou worden. Ik ken het gevoel. In de Giro heb ik ook al zulke slechte dagen gehad. Dan is elke duw er een te veel. De eerste klim ben ik zolang mogelijk bij hem proberen te blijven, maar vanaf de tweede klim moest ik hem achterlaten.”

Morgen, daags voor de rustdag, volgt er een vlakke etappe. Een dag voor de sprinters?

“Let op, ze voorspellen morgen slecht weer en het zou wel een een goeie rit voor waaiervorming kunnen zijn. De wind komt van de bergen en we kruisen de vallei, waardoor de wind gevaarlijk in de zij zal staan… Ik ben op mijn hoede, want morgen zou het wel es alles op de kant kunnen gaan…”

(Olivier Neese)

Morgen, zondag 20 juli, Tallard – Times (222 km)