Le Tour de Jens (14) – donderdag 17 juli: Bourg-en-Bresse – Saint-Etienne, “Over de fiets van Sep Vanmarcke gereden”

© BELGA
Redactie KW

Jens Keukeleire debuteert dit jaar in de Tour de France. Na elke rit gunt de 25-jarige Bruggeling de lezers van kw.be een exclusieve blik achter de schermen van de Tour, zijn ploeg Orica-GreenEdge én vooral zichzelf. Vandaag, donderdag 17 juli : Bourg-en-Bresse – Saint-Etienne.

>> Etappe 12, Bourg-en-Bresse – Saint-Etienne (185,5 km).

>> Dagresultaat : 55ste op 00″ van ritwinnaar Alexander Kristoff.

>> Algemeen klassement : 55ste (52u.31’42”) op 1u. 00′ 08″ van geletruidrager Vincenzo Nibali.

Ook de rit van vandaag was door jullie ploeg aangestipt. Wat was het plan?

“We wilden graag mee zijn met de vroege vlucht, waardoor we daarna geen verantwoordelijkheid moesten nemen in het peloton. Daarvoor werd vanmorgen een man of vijf aangeduid, onder wie ik. Maar de goede vlucht was al heel snel weg, met ploegmaat Simon Clarke. Het zal zo niet geleken hebben, maar het was vandaag echt heel intensief. Het was constant op en af, over kronkelende wegen. Bovendien was het ook de eerste echte warme dag en dat merkte je wel in het peloton. Veel renners zaten heel dicht bij hun limiet. Een voordeel : de laatste twee klimmetjes waren niet lastig. Die heb ik heel makkelijk kunnen nemen.”

“De hele dag ben ik in de buurt van Simon Gerrans gebleven. We zaten goed, tot er op 3 à 4 kilometer een valpartij was met onder meer Chavanel en Greipel. Ik heb niet gezien wat er gebeurd is. Gerrans is nog net kunnen uitwijken, ik kon niet meer uitwijken en ben dwars over een fiets van een Belkin-renner – van Sep Vanmarcke hoorde ik daarna – gereden. Als bij wonder kwam ik daarbij niet ten val. We konden nog aansluiten bij het peloton, maar we zaten beiden op onze limiet om na dat manoeuvre nog aan te pikken. Jammer, maar gelukkig zijn we niet gevallen.”

Jens Keukeleire voor de start in Bourg-en-Bresse. (Foto Belga)
© BELGA

Ploegmaat Albasini sprintte vandaag naar de vierde plek. Opnieuw een mooie ereplaats, maar weer geen zege. De teller blijft op nul staan. Weegt dat op de ploeg?

“Klopt, het is gewoon niet makkelijk om in de Tour een etappe te winnen. Hoe langer ik in de Tour zit, hoe meer ik dat besef. Vorig jaar hadden we een super eerste week, dat is zo goed als niet te herhalen. Maar aan de andere kant: iedere rit die we aangestipt hadden, waren we ook wel op de afspraak. Dat is toch een teken dat we onze plaats hier waard zijn, dat we goed genoeg zijn.”

Morgen trekken we de Alpen in, met aankomst op een col van buiten categorie. Wat is je gevoel daarbij?

“Het zal zijn zoals onze ploegleiding het ‘s morgens zegt : Find your group. Het wordt zaak om een groep te vinden waarin ik rustig maar aan een goed tempo mee naar boven kan rijden, zodat ik zeker binnen tijd aankom. Of ik zou durven mee te gaan in een vroege vlucht? Als de kans zich voordoet misschien. Maar ik denk wel dat het weggesmeten krachten zouden zijn. De kans dat ik met iemand op pad ben dat beter kan klimmen dan ik is veel te groot. Het lijkt me verstandiger om te wachten tot later in de Tour om nog een keer iets te proberen.”

Le Tour de Jens (14) - donderdag 17 juli: Bourg-en-Bresse - Saint-Etienne,

De rit van vandaag ging van Bourg-en-Bresse naar Saint-Etienne. (Foto Belga)
© BELGA

Ondertussen zitten we halverwege de Tour. Hoe ga je de vele dode momenten te lijf?

“Met mijn laptop, mijn iPod en een boek. Dat zijn mijn middelen om me te ontspannen, om de saaie momenten te doden. Samen met mijn kamergenoot Simon Yates hebben we de eerste weken de volledige reeks van Breaking Bad bekeken. Gisteren hebben we de allerlaatste aflevering gezien. Nu zal ik me vooral verdiepen in mijn boek. Op dit moment ben ik bezig in Mr. Mercedes van Stephen King. Iedere avond, net voor het slapengaan, lees ik even. Dat ontspant me, dat helpt me om goed te slapen. Verder luister ik veel naar mijn iPod. Daar heb ik intussen 23.000 nummers op staan. Het genre? Alles! Maar nu toch vooral rock. Zo ligt nu heel vaak het laatste album van Triggerfinger en The Black Keys op. Voor de Tour heb ik ook een lijst gemaakt vol zomersongs, typische hits uit de top 50. Wanneer het dan even stil wordt in de bus, sluit ik mijn iPod aan op een box om de zwier er opnieuw in te krijgen. Afwisselend neemt iemand de taak van dj op zich.”

Le Tour de Jens (14) - donderdag 17 juli: Bourg-en-Bresse - Saint-Etienne,

De ontspanning van Jens Keukeleire : een laptop, een iPod en een boek. (Foto Jens Keukeleire)

Luister je ook tijdens een rit naar muziek?

“Ik heb het eenmaal geprobeerd en ik heb er geen goeie herinneringen aan overgehouden. Tijdens de tijdrit in de Giro twee jaar geleden, heb ik mijn iPod in mijn oren gestoken. Maar in een tijdritpak heb je geen zakjes, waardoor ik het gewoon tussen mijn huid en het pak stak. Maar door het vele zweet was mijn iPod verzopen en halverwege kwam er geen muziek meer uit… (lacht) Via de oortjes van de ploeg naar muziek luisteren, is niet mogelijk. Vaak ik de kwaliteit van die radioverbinding te slecht.”

Overwin morgen die cols. We horen elkaar op de top van Chamrousse.

(Olivier Neese)

Morgen, vrijdag 18 juli : Saint-Etienne – Chamrousse