Laurens Sweeck solo naar eerste Belgische titel

Redactie KW

Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft zich zondag op het BK in Antwerpen voor de eerste keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen veldrijden bij de mannen elite gekroond.

Toon Aerts en Tim Merlier namen de start voor hun rekening en schoten snel weg. De rest volgde op enkele seconden, Eli Iserbyt had z’n start gemist, net zoals Laurens Sweeck. Wout van Aert moest van de tweede rij starten en opschuiven vanuit tiende positie.

De titelverdediger nam de ganse eerste ronde voor zijn rekening. Tim Merlier, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Thijs Aerts, Dieter Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch en Wout van Aert volgden op enkele lengtes. In die eerste ronde had Iserbyt wat moeite met de zandstroken, hij ging zelfs even tegen de vlakte, maar stond snel weer recht. Ronde een was voorbij, iedereen kon nog kampioen worden. Aerts bepaalde ook het tempo in de tweede ronde, Sweeck wist vooraan plaats te nemen, het was ploegmaat Iserbyt die het commando overnam vooraan. Aerts zag het gevaar en nestelde zich in zijn wiel. Merlier, Vanthourenhout en Sweeck volgden, Van Aert en Vermeersch moesten een klein gaatje laten, maar zouden opnieuw aansluiten.

Net voor het inrijden van de derde ronde versnelde Sweeck en ging hij aan de finish iedereen voorbij. Merlier wist dat hij dat niet mocht laten gebeuren en pikte aan, net zoals Vanthourenhout, alweer een mannetje van Pauwels Sauzen-Bingoal. Sweeck trok fel van leer, Merlier hapte naar adem en de troepen van Mettepenningen speelden het spel perfect. In geen tijd had de zandspecialist een bonus van twintig seconden verzameld, en ondanks nog pogingen van Aerts en Merlier kwamen de achtervolgers niet dichter. Wout van Aert mengde zich intussen vooraan nooit echt in de debatten.

Na ronde drie telde Sweeck 23 tellen bonus, die voorsprong zou verder groeien, want elke poging van de andere renners om in de achtervolging te gaan, werd in de kiem gesmoord door Pauwels-Sauzen Bingoal. Sweeck bleef foutloos en soleerde naar de zege. In de strijd om plek twee was het Iserbyt die het haalde voor Toon Aerts. Tim Merlier werd vierde, voor Van Aert.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.