Lars De Beul werd de veropenbaring van het BK piste

Lars De Beul (links) behaalde op de Belgische pistekampioenschappen in Gent zilver op de 500 meter. Het goud ging naar Renzo Raes, terwijl Noah Detalle de bronzen plak voor zich opeiste. (Foto Eénfoto) © www.eenfoto.be
Redactie KW

Lars De Beul (15) was één van de revelaties op de voorbije Belgische pistekampioenschappen in Gent. Naast een zilveren medaille op de 500 meter werd de Wingenaar van de Molenspurters ook knap vijfde in de puntenkoers.

Na een schoorvoetende eerste zes weken waarin hij geen enkele keer de top 30 haalde, werd Lars De Beul op 15 april plots negende in Merelbeke, waar meer dan 100 nieuwelingen hun opwachting maakten. In de spurt voor de zevende plaats moest hij enkel Thomas Szkandera, de aanstaande kampioen van Vlaanderen en Alexander Teerlinck achter zich laten. Dat resultaat bezorgde hem een boost van jewelste. Dichter bij een overwinning kun je niet komen dan Lars op Sinksen en begin juni in Hooglede respectievelijk Meulebeke, de thuishaven van zijn Molenspurters, met telkens een tweede plaats. Een mooie zomervakantie wenkte, tot hij na de examens een sleutelbeen brak. De maand juli ging er helemaal in op en ook augustus werd niet veel soeps, in tegenstelling tot september toen hij in Kuurne zijn derde dichtste ereplaats in de wacht sleepte. Naderhand werd Lars ook nog vijfde in Lichtervelde. Voor hem eindigde het seizoen dus veel te vroeg met al te weinig koersdagen.

Ik ben een veel completere coureur dan zes maanden geleden geworden

“Het initiatiepakket van Cycling Vlaanderen en de trainingen met de Molenspurters Meulebeke onder leiding van Nico Vanhove (papa van Marith, red.) zorgden ervoor dat ik geen vijf maar slechts drie maanden uit competitie moest blijven”, klinkt Lars opgelucht. “Aan de Blaarmeersen kon ik mijn koershonger op nuttige én aangename wijze stillen. Ik opende met een deelname aan het Vlaams kampioenschap omnium, waarin ik bescheiden zestiende werd maar wel de smaak te pakken had. Nog altijd als een bang groentje kwam ik zowel in het BK puntenkoers als scratch aardig aan mijn trekken met telkens een late uitval die mij geen windeieren legde. In de puntenrit leverde het de dubbele punten van de slotspurt op waarmee ik naar de vijfde eindplaats steeg. Op tweede kerstdag probeerde ik in de finale van de scratch opnieuw laat toe te slaan. Vijf ronden voor het einde dook ik vanuit laatste positie bovenin de baan naar de kop en nam ik meteen 30 meter voorsprong. Het was evenwel een ronde te vroeg in, want bij het ingaan van de laatste ronde stoomde Yoran Van Gucht mij voorbij met de anderen in zijn spoor. Ik werd pas 14de. Diezelfde namiddag was ik in het BK al doorgestoten tot de kleine finale. Door die inspanningen in dat sprinttoernooi begon ik niet al te fris aan de finale van de scratch.”

Veel rijvaardiger

“Op de laatste zondag van het jaar reed ik ten slotte het BK omnium. Een minder goede beurt in de afvalling, die mij wat schrik inboezemde, verwees mij naar een matige elfde plaats in de einduitslag. Toch ben ik, in combinatie met mijn eerdere tweede plaats op de 500 meter, onverdeeld tevreden. Ik ben veel rijvaardiger geworden en dat zal mij van pas komen tijdens mijn tweede campagne op de weg. Ik ben een veel completere jonge coureur dan zes maanden geleden geworden.” (BCA)