Lampaert vijfde in Ronde, sterke Livyns en Meurisse

© belga
Tom Vandenbussche

Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben zoals verwacht de Ronde van Vlaanderen gedomineerd. Alexander Kristoff spurtte naar de derde plek. Yves Lampaert werd vijfde. Ook Xandro Meurisse (15de), Sep Vanmarcke (17de) en Arjen Livyns (29ste) toonden zich in Vlaanderens Mooiste.

Geen West-Vlaming dit jaar in de vroege vlucht van de Ronde, al liet Julien Vermote zich even opmerken. In de prefinale probeerde Jens Debusschere het even met een klein groepje, terwijl Tim Declercq zoals gewoonlijk het peloton mende in functie van kopman Julian Alaphilippe. Ook Gianni Vermeersch en Jonas Rickaert toonden zich in dienst van Mathieu van der Poel. In de aanloop naar de tweede beklimming van de Oude Kwaremont moest Sep Vanmarcke voet aan de grond zetten en achtervolgen. Hij kwam opnieuw aansluiten, maar verspilde veel krachten die hij in de finale zou tekortkomen.

Het was de verrassende Arjen Livyns, de Kerkhovenaar van Bingoal-Wallonie-Bruxelles, die een uitstekende beklimming van de Koppenberg reed. Hij anticipeerde op een aanval van Romain Bardet, Dylan van Baarle en Anthony Turgis en overleefde zo de eerste serieuze schifting van de favorieten, voorbeeld georkestreerd door een imponerende Alaphilippe. Even later trokken Alaphilippe en Van der Poel in de aanval. Alleen Wout van Aert kon de kloof nog dichten op de Taaienberg. In de achtergrond bleef een select groepje over. Daarbij vier West-Vlamingen: Yves Lampaert, Vanmarcke, Livyns en Xandro Meurisse. Die laatste was aan zijn laatste koers voor Circus-Wanty-Gobert bezig en had nog het gezelschap van zijn Italiaanse ploegmaat Andrea Pasqualon.

Lampaert vijfde in Ronde, sterke Livyns en Meurisse
© BELGA

Alaphilippe viel vooraan weg door een valpartij, waarna Van Aert en Van der Poel het onder elkaar uitvechten. Daarachter probeerde Oliver Naesen naar de derde podiumplaats te rijden. Tevergeefs. In de sprint voor de derde plaats behaalde Alexander Kristoff zijn zevende topvijfplaats in de Ronde van Vlaanderen. Lampaert werd vijfde, Meurisse twaalfde. Vanmarcke bolde even later als 00de over de finish. Livyns moest op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont samen met Jasper Stuyven passen en eindigde als 00de.

Yves Lampaert: “Iets te veel krachten verspild”

Yves Lampaert toonde zich al heel vlug en kon zich op het einde nog naar de vijfde plaats spurten. “Met Julian vooraan verliep de koers voor ons ideaal, maar dat viel plots helemaal weg. Zelf voelde ik me nog heel goed, maar misschien heb ik onderweg wel wat te veel krachten verspild. Jammer, maar als je ziet vanwaar ik kom (Lampaert brak begin augustus bij een val in Milaan-Turijn zijn sleutelbeen, red.), kan ik niet anders dan tevreden zijn met deze vijfde plaats.”

Lampaert vijfde in Ronde, sterke Livyns en Meurisse
© BELGA

Sep Vanmarcke: “Veel energie verspild om terug te keren”

Sep Vanmarcke reed een degelijke Ronde, maar kon zich in de finale niet helemaal in de strijd om de derde podiumplaats werken. Door een val moest de Anzegemnaar op 60 kilometer van de aankomst lange tijd achtervolgen om terug te komen. “En die krachten kwam ik in de finale te kort. Anders had ik misschien met Oliver Naesen kunnen wegrijden voor plaatsen drie en vier. Nu was het overleven en de koers ondergaan. Jammer, maar meer zat er niet in.”

Lampaert vijfde in Ronde, sterke Livyns en Meurisse
© BELGA