Laatstejaarsbelofte Yentl Bekaert staat voor belangrijk veldritseizoen

Yentl Bekaert. © foto Belga
Redactie KW

Het blijft vreemd aanvoelen: terwijl het klassieke ‘voorjaar’ nog volop bezig is, zijn ook de veldrijders weer in gang geschoten. Dit weekend staat met de Superprestigemanche van Gieten zelfs de eerste klassementscross op het programma. En dan kijken wij uit naar de prestatie van Yentl Bekaert. Als laatstejaarsbelofte staat de 21-jarige Passendalenaar voor het seizoen van de waarheid.

Een gestage groei, zo kun je de progressie van Yentl Bekaert nog het beste omschrijven. Sinds de Passendalenaar de overstap maakte van de juniores naar de beloften is hij elk jaar een tikkeltje beter geworden. Dat resulteerde in een sterke winter 2019-2020. Hij werd tiende op het wereldkampioenschap, behaalde enkele ereplaatsen in de Wereldbeker, werd tweede in het eindklassement van de voormalige DVV Trofee… Knappe resultaten, maar dat moet de komende maanden nog een tikkeltje beter.

“Het wordt inderdaad een belangrijk seizoen”, knikt Bekaert. “Extra stress brengt dat niet meteen met zich mee, maar ik besef wel dat het stilaan van moeten is. Het doel is om de kloof met de eliterenners verder te verkleinen en te tonen dat ik mijn mannetje kan staan op het hoogste niveau. En in de beloftencrossen moet ik kunnen meespelen voor de zege. Vorige winter was ik er al een paar keer dichtbij, dat moet even goed en liefst nog beter. In de crossen die me liggen, mik ik op het allerhoogste schavotje.”

Cross in coronatijden

Dat zijn duidelijke ambities bij de 21-jarige veldrijder, maar gemakkelijk zal het niet worden. Bekaert moet dit seizoen niet alleen afrekenen met enkele straffe concurrenten, maar ook met een pak strenge coronamaatregelen die de sportwereld nog steeds in hun greep houden. “Er gaat bijna geen week voorbij of er wordt wel ergens een cross afgelast”, blaast Bekaert. “Zo schieten er van de Wereldbeker nog maar drie manches over. Dat maakt het moeilijk om naar een specifieke periode toe te werken. Eigenlijk moet je gewoon proberen om zoveel mogelijk mee te pakken en elk weekend top te zijn, want cru gesteld kan ons seizoen er eind november alweer opzitten… Maar laten we daar maar niet van uitgaan en hopen op het beste.”

Ook op de veldritten zelf gaat het er iets anders aan toe. De voorbije twee wedstrijden was er geen publiek toegelaten en ook in Gieten zullen er geen toeschouwers langs het parcours staan. “Er staat sowieso wel wat volk langs de kant: ploegleiders, mecaniciens, verzorgers… Je krijgt nog aanmoedigingen, maar het is toch anders. Gelukkig is er nog een omroeper. Die zorgt ervoor dat je toch een beetje die wedstrijdsfeer hebt. Nu, persoonlijk heb ik daar niet zo veel last van. Veel of weinig volk, ik ben altijd gemotiveerd. Maar ik kan me voorstellen dat er anderen zijn die daar meer moeite mee hebben.”

Nog wat marge

De belofte van de Telenet Baloise Lions is alvast niet onaardig aan het seizoen begonnen. Twee weken terug werd hij 19de in Lokeren, vorig weekend legde hij in Kruibeke beslag op de 19de plaats. “Daar kan ik wel mee leven. Ondanks de afgeslankte kalender sta ik fysiek waar ik wil staan. Ik heb in de zomer enkele wegkoersen kunnen afwerken en we zijn met de ploeg op stage geweest. Geen lange stage op Mallorca zoals de voorbije jaren, maar een weekje trainen in Aarschot (lacht). Technisch kan het nog wat beter en ook conditioneel is er nog marge. Vanaf de Koppenbergcross wil ik echt goed zijn. En ik reken daarvoor op mijn trainer Marc Hemeryck. We werken al samen sinds mijn 14de en hij kent me bijna door een door. Als ik kan doen wat hij zegt, dan zullen de resultaten wel volgen”, besluit Yentl Bekaert. (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier