https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Laatste Izegem Koers voor Norbert Vandommele als secretaris: “Norbert hebben we dit jaar vrijgesteld van alle taken”

Norbert Vandommele en Vincent Guillemyn op de Koornmarkt, de startplaats van Izegem Koers. © Frank Meurisse
Redactie KW

Izegem Koers 2021 zal niet enkel de geschiedenis ingaan omwille van een nieuwe aankomstplaats, maar ook als de laatste editie met Norbert Vandommele (83) als secretaris. Samen met zijn schoonzoon en voorzitter Vincent Guillemyn blikken we vooruit op de koers.

Donderdag 9 september is het weer zover. Izegem Koers staat bij heel wat Izegemnaars met stip in de agenda genoteerd. Ook uiteraard in die van Norbert Vandommele en zijn schoonzoon Vincent. Nobert en Rika Oosterlynck wonen in de Wantje Pieter en zijn de ouders van Patrick (58), Dominique (56), Filip (53), Stefaan (51) en Veerle (48). Dochter Veerle is getrouwd met Vincent Guillemyn (46), met zoon Lucas wonen ze in de Laurierstraat in Kachtem.

Vincent, die ook zwemtrainer is bij KZK, is al 14 jaar lid van het comité Izegem Koers en is ook betrokken bij de wielerwedstrijd in Kachtem. Zelf koerste hij nooit, maar zijn pa Danny was ook lang mecanicien bij profwielerteams. Nobert is dan weer een fervent vinkenier en is ook nog seingever. De steenkapper op rust was er al bij toen in 1968 door de Patrick Sercuvrienden de eerste Izegem Koers werd georganiseerd. Zijn liefde voor het wielrennen kreeg hij van wijlen Roger Decock. De voormalige winnaar van de Ronde van Vlaanderen was in café De Sportman buur van het ouderlijke huis van Norbert in de Roeselaarsestraat.

De herstart in 2002

Straks wordt de 51ste editie verreden. “Vorig jaar was er geen koers door corona. In 2000 werd geen Izegem Koers, maar Brussel-Izegem verreden, maar het jaar erop bleek dat de centen op waren. In 2001 was er dus geen Izegem Koers en dankzij enkele mensen als Frank Duhamel en Johny Porteman werd er in 2002 opnieuw door Izegem gekoerst. Pas in mei van dat jaar werd het comité definitief gevormd, maar uiteindelijk bleek het de redding van het volksfeest. Frank Duhamel is ook jarenlang voorzitter gebleven, Lothar Feys loste hem een jaartje af en nu is Vincent dus aan zet.”

Die pikt meteen in. “Mijn eerste beslissing als voorzitter was om de wedstrijd van vorig jaar te annuleren. Ook dit jaar hebben we lang moeten afwachten om het licht op groen te zetten. We verwachten ook dit jaar opnieuw tussen de 20.000 en 25.000 wielerfans. Niet iedereen staat constant naar de koers te kijken, het is een echt volksfeest en dat willen we zo houden. Onze aankomstplaats verhuist naar Kasteel Blauwhuis met een mooi vipgebeuren, maar ook met het Kwaremont Koerscafé waar iedereen welkom is. Het zou een voltreffer moeten worden. We hopen toch op 1.500 bezoekers.”

Mijn eerste beslissing als voorzitter was om Izegem Koers 2020 af te gelasten

De voorbije decennia kreeg Izegem Koers met Patrick Sercu, Freddy Maertens, Claude Criquielion, Dirk Demol, Johan Bruyneel, Ludo Dierckxsens… ronkende namen als winnaar. De editie in 2019 werd dan weer gewonnen door lokale lieveling Yves Lampaert. “Weet je dat we ook ooit nog een wereldkampioen aan de start hadden? Jempi Monseré zou even later wel het leven laten. Maar de editie die mij het meest is bijgebleven, is die met Frank Vandenbroucke. Ook hij zou later dat jaar overlijden. Frank kwam aan de start met het hoogste startnummer: 267. Een hele bende coureurs en hij won ook een premie van 500 euro. Na de wedstrijd was hij niet meer te vinden, hij zat wellicht ergens de wedstrijd te bespreken met Nico Mattan. Ik had enkele keren contact met hem om die premie in waardebons te komen halen, telkens ging dat op het laatste moment niet door. Na zijn dood ben ik die dan aan zijn ouders gaan bezorgen en nu nog altijd heb ik met hen een hartelijk contact.”

Als secretaris zag Norbert het koersgebeuren ook enorm veranderen. “Vroeger was de koers geregeld als je de burgemeester tegenkwam en op een bierkaartje je aanvraag neerschreef. Nu komen daar een boel paperassen bij kijken. Door corona moeten de renners nu tien dagen op voorhand inschrijven, vroeger gebeurde dat de dag zelf. We zullen 172 renners aan de start hebben onder wie Alvaro Hodeg, Pieter Serry, Baptiste Planckaert en ook enkele Izegemnaars als Benjamin Declercq, Louis Blouwe, Alex Vandenbulcke en Tristan Bruyneel. Sport Vlaanderen en Uno-X komen met een grote delegatie, Deceuninck-Quick-Step vaardigt ook renners af.”

Put in OLV-straat

Zelf is Norbert ook seingever en trekt hij de provincie rond om de veiligheid te helpen garanderen. “Net als de vinkeniers een uitstervend ras. Nu zijn we in het vinkengewest nog met twee maatschappijen, vroeger waren dat er tien die elk 50 leden hadden. Nu moeten we met de twee verenigingen onze leden samen leggen om aan 50 te geraken.” In Izegem heeft men voorlopig nog geen probleem om voldoende seingevers te vinden. Vincent: “Luc Buyse regelt dat en eerlijk: zonder Luc geen koers in Izegem. Je hebt die seingevers nodig. We proberen die mensen dan ook in de watten te leggen.”

Dit jaar is er ook opnieuw een nieuw parcours in gebruik genomen. “We moeten jaarlijks wel aanpassingen doen, maar dit keer kunnen we niet door Kachtem. Het blijft wel de bedoeling dat we de drie deelgemeenten aandoen, maar door wegenwerken raken we nu niet in Kachtem. De aankomst ligt in de Gentseheerweg, via de Gentstraat, Dirk Martenslaan, de Nederweg, Camiel Ameyestraat, slaan we aan het vroeger Café Abeele de Abelestraat in om via de Mentenhoekstraat, de Krekelmotestraat en de Heilig-Hartstraat te bereiken. Daar passeren we over onze vroegere finish. Normaal ging het dan via de Onze-Lieve-Vrouwestraat, Roeselaarsestraat en Nieuwstraat naar de Koornmarkt waar ook de start wordt gegeven. Maar door een put in OLV-straat moeten we nu een straat eerder de Sint-Crispijnstraat gebruiken.”

Vincent: “Mijn schoonpa hebben we voor zijn laatste koers als secretaris ontslagen van heel wat taken.” Norbert: “Normaal at ik de dag van Izegem Koers ‘s ochtends iets en was dat de enige maaltijd van de dag. Nu zal ik mijn toer eens doen, ik ken ook veel mensen in het wielermilieu en het is altijd tof om die eens terug te zien.” Norbert zal ook volgend jaar nog actief blijven in het comité in de werkgroep wedstrijd. Een opvolger als secretaris wordt intern gezocht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.