KVC Noordzeemeeuw blijft renners zo goed mogelijk begeleiden in moeilijk coronaseizoen

Het bestuur van KVC Noordzeemeeuw met v.l.n.r.: Monique Vansteelandt, Paul Van Laer, Nele Boeve, Michel Therssen, Pedro Coutteau en Filip Deschuytter. © foto Coghe
Stijn Moerman

Door corona was er van een echt wegseizoen geen sprake en ook het veldritseizoen komt stilaan in gevaar. Het is dus voor niemand een gemakkelijk jaar, maar KVC Noordzeemeeuw doet er alles aan om zijn renners optimaal te steunen. “Ik verwacht niet dat er nog veel gecrost zal worden en ook volgend voorjaar komt al in gevaar”, ziet penningmeester Filip Deschuytter het somber in.

“Het is voor iedereen een moeilijk seizoen geweest”, opent Filip Deschuytter, een van de drijvende krachten achter KVC Noordzeemeeuw. “De miniemen en aspiranten hebben nog redelijk wat kunnen koersen, maar voor de nieuwelingen en juniores is het een ramp geweest. Sommige jongens hebben met moeite vijf koersen kunnen rijden. We hebben er met onze club echter alles aan gedaan om onze renners zo goed mogelijk te begeleiden in deze moeilijke periode. Daarom hebben we onze ploegtraining op woensdag vervangen door twee trainingen, op dinsdag en donderdag. Op die manier hadden ze nog iets om naar uit te kijken.”

“Ik begrijp de coronamaatregelen en we volgen bij de club alles tot in de puntjes op, maar het zat soms allemaal toch raar in elkaar. Voor de koers moest iedereen anderhalve meter afstand houden, maar tijdens de wedstrijd mochten ze allemaal samen in een groot peloton rijden. Bovendien haakten er heel wat organisatoren af, waardoor het aantal koersen beperkt was en de interesse enorm voor de wedstrijden die wel plaatsvonden. Bij sommige koersen waren er meer dan 300 inschrijvingen… Zelf heb ik aan den lijve ondervonden dat het niet evident was om koersen te organiseren. In Zerkegem zijn we van ‘s morgens tot ‘s avonds bezig geweest, want de interesse bij de miniemen en de aspiranten was enorm. Enkele reeksen moesten zelfs opgesplitst worden. Ik heb mezelf die dag dan ook een paar keer afgevraagd waaraan ik was begonnen…”

“Over de prestaties van onze renners mogen we zeker niet klagen, al is dat op die leeftijd nog niet van tel. Maar presteren is één iets, daarna komen ze onze renners wegplukken. Ik hoopte volgend seizoen een sterke nieuwelingenkern te hebben, maar er zijn ondertussen al drie 14-jarige aspiranten weg. Waarom? Krijgen ze daar beloftes dat ze interclubs mogen rijden? En hoeveel zal er volgend jaar gekoerst kunnen worden? Ik vind het spijtig. Er zijn heel wat voorbeelden dat je op die leeftijd zeker niet altijd de grote koersen moet rijden om prof te worden. De recente Girowinnaar Tao Geoghegan Hart is daar een mooi voorbeeld van. Hij kwam op die leeftijd naar hier om kermiskoersen te betwisten.”

Geen cross meer?

“Na het voorbije wegseizoen ziet het er ook niet goed uit voor de cross. De Aspiranten Cyclocross Cup bestond dit jaar maar uit acht manches, waarvan er al twee afgelast zijn. En met de nieuwe coronamaatregelen zullen er nog heel wat crossen wegvallen. In feite kan je alleen nog wedstrijden organiseren voor miniemen, een categorie waarvoor de crossen nog niet echt van tel zijn. Ik vrees dat er niet veel meer gecrost zal worden. Zelfs voor het nieuwe wegseizoen zie ik het somber in, ik vrees zelfs dat er geen wedstrijden zullen zijn tot juli. We zijn zeker nog lang niet van dat coronavirus verlost”, besluit Filip Deschuytter, die wekelijks zo’n 30 renners mag ontvangen op de crosstrainingen op De Schorre. “Een ideaal terrein. Zelfs Sven Vanthourenhout komt er iedere woensdag met zijn nationale selectie trainen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.