Kuurne-Brussel-Kuurne slaat een andere weg in

In 2019 won Bob Jungels zijn eerste Vlaamse voorjaarsklassieker na een indrukwekkende solo. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Dinsdagavond werd Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 in de gebouwen van wijnhandel De Clerck in Kortrijk aan sponsors en pers voorgesteld. De voornaamste wijzigingen zijn te vinden in het parcours, dat enkele interessante toevoegingen krijgt. Ook de Cyclo-versie krijgt enkele extra’s die het wat aangenamer moeten maken voor de deelnemers.

“Het vernieuwde parcours is uitgetekend met de veiligheid van renners, publiek en karavaan in het achterhoofd. Gevaarlijke obstakels worden in de mate van het mogelijke vermeden. Zo gaat de aanloop in quasi rechte lijn tot in Oudenaarde, waar we vroeger de klassieke route langs Wortegem-Petegem namen. De heuvelzone wordt geopend door de Volkegemberg, waarna via Brakel de Eikenmolen wordt aangesneden. Daarna gaat het niet langer richting Ninove en Geraardsbergen, maar maken we een ommetje naar de Zwalmstreek, wat ons via Maarkedal en de Bossenaarstraat – een zijkant van de Taaienberg – in Ronse brengt, het nieuwe ‘hart’ van onze koers”, aldus koersdirecteur Peter Debaveye. “Daar maken we een lus doorheen het Pays des Collines, waarin we met de Mont-Saint-Laurent in Saint-Sauveur een zeer interessante helling aansnijden. Voor velen is het een onbekende klim, maar wie hem al eens opgereden heeft, vergeet niet snel de kasseien en stijging tot 17 procent. Daarna volgen La Houppe (vanuit een andere richting dan gewoonlijk) en de traditionele opeenvolging van Kanarieberg, Kruisberg, Hotond en Côte du Trieu, voor we aan de Oude Kwaremont komen. Waar deze voordien nog diende om de koers open te breken, krijgen we hem nu op slechts 60 kilometer van de aankomst.”

Met dit parcours willen we wat af van het sprinterskoers-imago dat Kuurne-Brussel-Kuurne heeft

“De laatste officiële helling is de Kluisberg, wat betekent dat het drieluik Tiegemberg-Holstraat-Nokereberg verdwijnt. We krijgen er echter een interessante route langs winderige, golvende en vaak smallere wegen rond Sint-Denijs en Bellegem voor in de plaats, waar we met de Beiaard in Bellegem nog een kleine kasseihelling krijgen die toch nog pijn kan doen. Via de Lange Munte en de Zwevegemsepoort in Kortrijk komen we op het plaatselijke parcours terecht. Aan de aankomstlijn wacht er nog één plaatselijke ronde (niet langer twee) tot we weten wie Bob Jungels opvolgt als overwinnaar. Alle WorldTourploegen, op Jumbo-Visma na, verschijnen aan de start. Met dit parcours willen we wat af van het sprinterskoers-imago dat we hebben. Door de Kwaremont dieper in de finale te leggen, een andere terugweg te kiezen en slechts één plaatselijke ronde te rijden, krijgen vluchters een grotere kans.”

Anders voor juniores

“Ook de juniores krijgen een ander parcours voorgeschoteld dat afgestemd is op dat van de profs. Zij krijgen zes hellingen voor de wielen geschoven: Bossenaarstraat, Kruisberg, Hotond, Côte du Trieu, Oude Kwaremont en Kruisberg en leggen dezelfde finale af. Er is altijd veel belangstelling vanwege junioresploegen, voor de 25 plaatsen zijn er nu al 40 inschrijvingen. Als je de erelijst bekijkt, is dat niet meer dan logisch. Wie wil zijn renner nu niet naast Remco Evenepoel of Geraint Thomas zien staan?”

Bram Deloof weet ons te vertellen dat de vorige Cyclo-versie een recordeditie was. “Zo’n 4.100 wielertoeristen boden zich aan en dat vertaalde zich soms in wat oponthoud aan de inschrijving. Dat willen we nu aanpakken met een fast lane: wie op voorhand ingeschreven is, moet bij wijze van spreken binnen de twee minuten de fiets op kunnen. Er is keuze tussen vier afstanden: 55, 85, 100 en 125 kilometer, uiteraard gebaseerd op het vernieuwde parcours. We voorzien ook een app waarmee deelnemers technische bijstand kunnen inroepen in geval van pech, hun GPS-locatie wordt automatisch doorgegeven. Allemaal ingrepen om het voor de deelnemers zo comfortabel mogelijk te maken.”

Goed doel

Net als vorig jaar steunt Kuurne-Brussel-Kuurne ook dit jaar een goed doel. “‘Kuurne laat leven’ is een organisatie die zich inzet voor de minderbedeelden in Kuurne en organiseert op 27 december een kerstmaaltijd en spelnamiddag. Ook de Kerstman zal van de partij zijn”, aldus initiatiefnemer Filiep Depoortere, wiens bakkerij overigens bijna pal aan de aankomstlijn ligt.

“Ook de vips zullen een aangename dag beleven”, verklaart David Dermaux. “We hebben natuurlijk voor ieder wat wils in petto. Blijf je liever aan de aankomstlijn in de viptent, wil je graag op enkele strategisch gekozen punten in de Vlaamse Ardennen langs het parcours gaan kijken of volg je het liefst de koers vanuit een helikopter? Dat is allemaal mogelijk.”