Kris Lapere is op de weg terug

© Foto Coghe
Redactie KW

Elite zonder contact Kris Lapere (44) legt momenteel de laatste hand aan zijn conditie voor het nieuwe veldritseizoen. Na een moeilijke voorbereiding met drie operaties probeert hij tegen de winter opnieuw in orde te zijn. “Hoe moeilijk het ook is, ik doe het nog altijd graag.”

Kris Lapere begon met wielrennen toen hij 23 was. Nadat hij eerst als voetballer actief was, was het tijd voor iets nieuws. Kris focust vooral op het veldrijden en gebruikt de wegkoersen dan ook als voorbereiding. Speciaal aan hem is dat hij voornamelijk in Frankrijk crost en uitkomt voor de Frans ploeg Annequin Cycling Team. Dit jaar sukkelde hij echter zwaar met gezondheidsproblemen. “Momenteel heb ik drie operaties achter de rug. Twee ervan waren kort na elkaar en daarna heb ik de fout gemaakt om te snel willen heropbouwen. Mijn conditie is momenteel dan ook nog niet top. Tijdens de wegwedstrijden zit ik veel meer op mijn limiet als ik vergelijk met vorig seizoen. De dokter zegt dat het een jaar zal duren vooraleer ik opnieuw op niveau ben. Als sporter hoop je natuurlijk zo snel mogelijk.”

Ik hoop tijdens het winterseizoen te kunnen groeien

Om zijn conditie aan te scherpen trok hij ruim twee weken naar de regio van de Mont Ventoux. Daar trainde hij vooral op zijn basisconditie. De komende weken rijdt Kris enkele wegwedstrijden om zo nog een aantal intensieve prikkels in te lassen. De eerste week van september trekt hij normaal zijn veldritwinter op gang. “Ik hoop tijdens het seizoen te kunnen groeien. Mijn doel is, als de conditie het toelaat, om tegen de winter opnieuw betere resultaten te rijden. Ik werk echt toe naar de kampioenschappen, maar ik zal ook luisteren naar mijn lichaam.”

Steun van gezin

Ondanks alle problemen probeert Kris positief te blijven. Hij kreeg ook veel steun van zijn gezin. “Toen ik een dipje had, is mijn vrouw altijd in mij blijven geloven. Door haar ben ik blijven doorzetten.” Kris’ zoon van 9 fietst ook al een beetje. “Hij rijdt graag met zijn BMX, maar ik laat hem volledig zelf kiezen. Hij is nog jong natuurlijk.” Kris keek de voorbije maanden ook al eens naar de toekomst. “Ik durf er nog geen definitieve uitspraak over te doen, maar misschien stop ik op mijn 45ste. Dat is een mooi rond getal en dan kan ik na deze veldritwinter nog één keer alles eruithalen. Je merkt als sporter dat je ouder wordt, maar ik beleef nog altijd heel veel plezier aan mijn sport. Ik zou dus zeker niet stoppen uit rancune. Hoe moeilijk het ook is, ik doe het nog graag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.